Türkiye akıllı cihaz kullanımında ağır aksak

Türkiye akıllı cihaz kullanımında ağır aksak

Akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi akıllı cihazların kullanım oranı sürekli artıyor. Ancak Türkiye, mobil cihaz ve uygulamaların kullanımı konusunda dünyadaki oranlara hala pek yaklaşabilmiş değil. TNS'in gerçekleştirdiği araştırma Türkiye'deki mobil sektörün emekleme evresinde olduğunu kanıtlar nitelikte.

Araştırmayı incelemeye ilk olarak Türkiye'deki şirketlerin yatırımlarını kaydırmaya başladığı tablet segmentinden başlamak istiyoruz. Son bir yıldır Uzak Doğu menşeili ucuz modeller de dahil olmak üzere onlarca markanın girdiği Türkiye'de, buna rağmen, tablet bilgisayar kullanımının yüzde 1'in altında olduğunu görüyoruz. Türkiye'deki kullanıcıların tablet bilgisayar almak istediği araştırmada göze çarpıyor ancak oran bir hayli düşük. İzleyen altı ay içinde tablet bilgisayar almak isteyen kullanıcıların oranı yüzde 3. Bu kesimi tablet sahibi olarak şimdiden kabul etsel bile yüzde 3'lük sahiplikle dünyadaki yüzde 5'lik tablet sahipliği ortalamasına uzak kalıyoruz.

Türkiye'nin akıllı telefon kullanım oranları da araştırmada yer alan bilgiler arasında. Avrupa ülkelerinde yüzde 30 civarında kullanım oranına ulaşan akıllı telefonların Türkiye'deki kullanımıysa yüzde 15 seviyesinde. 'Feature phone' denilen yani akıllı telefon dışında kalan, temel fonksiyonlu cihazların Türkiye'deki kullanım oranı hala yüzde 57 seviyelerinde. Bu nokta Türkiye'deki telefon kullanıcılarının eski tip cep telefonlarından vazgeçemediğinin göstergesi.

Türkiye'de mobil internet kullanımıysa dünya ve Avrupa ortalamasının altında kalıyor. Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 36'sı internete mobil cihazlarla bağlanıyor. Bu oranın Avrupa ülkelerinde yüzde 42, dünyadaysa yüzde 42 olduğunu görüyoruz.

Türkiye'de işletim sistemi bilinirliği yok

Gelelim rekabetin kıyasıya yaşandığı işletim sistemi konusuna. Türkiye'deki kullanıcıların kullandıkları cihazlardaki işletim sisteminden haberdar olmadığı araştırmada ortaya çıkıyor. Türkiye'deki akıllı cihaz kullanıcılarının yalnızca yüzde 6'sı kullandığı cihazın işletim sistemi markasını biliyor. Kullanıcıların Android veya iOS markasından haberi bile yok denebilir. İşletim sisteminin dünyadaki bilinirliği ise yüzde 20 oranında. Bu oranın yaşa bağlı olduğu araştırmada belirtiliyor.

Cep telefonları için verilen bir diğer bilgiye göre Türkiye'deki kullanıcıların bu cihazları daha çok iletişim ve eğlence için kullanıyor oldukları. Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 33'ü cep telefonlarını sadece sesli iletişim için kullanıyor. Gelişmiş pazarlardaysa bu oran yüzde 14 oranlarında ve veri iletişimi giderek artıyor. Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 68'i fotoğraf çekiyor, yüzde 65'iyse müzik dinliyor.

Türkiye'deki akıllı cihazların alışveriş için kullanım oranlarına baktığımızda yüzde 4 rakamını görüyoruz. Bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 13. Türkiye'deki akıllı cihaz sahipleri yüzde 24 oranla en fazla ayakkabı ve giyim ürünleri satın alıyor. Ancak mobil ticaret için kullanıcıların aradıkları mobil e-ticaret sitelerinde fiyat karşılaştırmasının olmaması.

Türkiye’de mobil cihazlar özellikle günün ikinci yarısında kullanılıyor. Müziklerini mobil cihazlar üzerinden dinleyen kullanıcılar genellikle sabah saatlerini tercih ediyor. Sosyal ağlarsa daha çok akşam saatlerinde mobil cihazlar üzerinden takip ediliyor.

Öte yandan mobil bankacılık Avrupa ülkelerine yakın bir oranla Türkiye'de de kullanılıyor. Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 25'i bankacılık işlemlerini mobil cihazlardan gerçekleştiriyor. Bu rakam Avrupa ülkelerinde yüzde 29.

Paylaştığımız rakamlar Türkiye'nin mobil karnesini ortaya koyuyor. Ancak Türkiye'nin hala gelişen bir pazar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Mobil başta olmak üzere tüm internet ekosistemi hız kesmeden büyümeye devam edecektir.

Rakamlarla Türkiye'nin mobil karnesi

  • Tablet bilgisayar kullanımı yüzde 1'in altında.
  • Akıllı telefon kullanımı yüzde 15.
  • Akıllı cihazların işletim sistemleri kullanıcıların sadece yüzde 6'sı tarafından biliniyor.
  • Kullanıcıların yüzde 25'i dizüstü bilgisayar tercih ediyor.
  • Cep telefonlarının kullanım ortalaması 25 ay.
  • Kullanıcıların yüzde 33'ü cep telefonlarını sesli kullanım için tercih ediyor.
  • E-ticaret alışverişlerinin yüzde 4'ü mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor.
  • Akıllı cihaz kullanıcılarının yüzde 24 ayakkabı ve giysi satın alıyor.
  • Mobil internet kullanım oranı yüzde 36.
  • Kullanıcıların yüzde 25'i bankacılık işlemlerini mobil cihazlardan gerçekleştiriyor.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.