Oyun sektörü için şu anda gerçek zamanlı bir değişim yaşandığını söylemek pek de yanlış olmaz. Sosyal oyunların geleneksel oyuncu profilini değiştirmiş olması, eskiden oyuncu olarak kabul edilmeyen ve neredeyse hiçbir oyun firmasının hedef kitle olarak tanımladığı çok geniş bir kitleyi oyun pazarının merkezine doğru çekmeyi başardı.
Mobil ise oyunları hantal cihazların sınırlamalarından kurtararak zaman ve mekandan bağımsız bir halde daha çok oynanır ve dolayısıyla üzerine daha çok para harcanır hale getirdi. Yani online ve mobilite içinde bulunduğumuz ve halen devam eden bu süreçte oyun sektörünün kurallarını adeta baştan yazıyor.
Tabi ki bu değişim sektörün tüm dinamiklerini olumlu etkilemeyebiliyor. Kutulu oyunlar ve oyun konsolları bu değişimde en büyük yara alan taraflar. Fakat yapılan bir araştırma konsollar için hala bir umut olduğunu ortaya koyuyor.
DFC Intelligence’ın son yayınladığı rapora göre bugün rekabette giderek zorlanan konsollar için önümüzdeki yıllar güneşli geçmeye aday. Üstelik bu parlak geleceği belirleyen konsolların bugünkü sıkıntılarına neden olan başlıca sebeplerden biri olan internetten başkası değil…
Raporda konsollarda yaşanan satış güçlükleri son zamanlarda oyun sektöründe gözlemlenen duraklamanın en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Buna rağmen Microsoft, Nintendo ve Sony’nin planlanan atılımlarının konsolların neden olduğu bu sorunlara bir çare olabileceği iddia ediliyor.
2014 ve 2015 yıllarında üç büyük konsol üreticisinin cihazlarının yeni sürümleri ile yeniden atağa kalkacakları ve bu sayede hem özel olarak konsolların, hem de genel olarak oyun sektörünün yeniden hareketlenmeye başlayacağından bahsediliyor. Bu destekle beraber 2012’de küresel olarak 67 milyar dolarlık bir pazar olan dijital oyunların, 2017 yılında 82 milyar dolarlık hacme ulaşacağı ön görülüyor.
Önümüzdeki yıllarda konsolların hareketlenme yaşanacak ama PC sektörün lokomotifi olmaya devam edecek. 2012’de 20 milyar dolarlık hacme ulaşan PC oyun pazarının sonraki 5 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Burada gözden kaçırılmaması gereken nokta; konsol ve mobilin yükseliş trendine rağmen küresel çapta bakıldığında en yaygın dijital oyun cihazının PC olduğu. Bu nedenle PC’nin tahtını kaybetmesi çok mümkün görünmüyor.
Ama hangi açıdan bakarsanız bakın oyun sektörünün geleceğine dair en önemli konu internet. DFC’nin online oyun pazar öngörüsü raporuna göre 2011 yılında 19 milyar dolarlık bir pazarı ifade eden online oyunlar, 2017 yılına gelindiğinde yüzde 85 civarı bir büyüme göstererek 35 milyar dolara ulaşacak.
Buradaki altı çizilmesi gereken konu ise konsolların kötü gidişine internetin çözüm olacağı. Çünkü raporda 2017 yılında tüm konsol gelirlerinin yüzde 39’unun internet üzerinden satılan oyunlar ve içerikler olacağı ön görülüyor.
Online oyunlar Türkiye’de de yükselişte. Popüler Knight Online oyunun yayın haklarını sahip olan NTT Games’in paylaştığı son rakamlara göre şu anda Türkiye’de online oyun pazarında 200 milyon dolara ulaşan bir ekonomik hacim söz konusu ve büyüme devam ediyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye online oyun pazarının 1 milyar dolarlık bir çapa ulaşması bekleniyor.