Google’dan Chrome eklentilerine özel güvenlik uygulaması

Google’dan Chrome eklentilerine özel güvenlik uygulaması

Google, tarayıcısı Chrome giderek daha popüler hale gelmesi ve daha fazla kişi tarafından kullanılmasını istiyor ama kullanıcı sayısı artıkça yeni sorunlarla da uğraşmak zorunda kalıyor. Hafif ve hızlı bir tarayıcı olan Chrome aynı zamanda zengin eklenti seçeneklerine sahip. Fakat Google’ın eklentiler için geliştiricilere sunduğu imkanlar art niyetli kişiler tarafından kullanıcı güvenliğini tehdit edecek şekilde de değerlendirilebiliyor.

Bu sorunların önüne geçebilmek için Google eklentilerin yönetiminde bazı yeni değişiklikleri Google Chrome destek sayfalarında duyurdu. Bu yeni değişiklik ile birlikte artık Google’ın Chrome Web Store’u içerisinde yer almayan eklentiler artık tarayıcıya otomatik olarak yüklenemeyecek.

Geliştiriciler için diğer önemli bir haber ise Google’ın bundan sonra Web Store’da yer alan eklentileri yol açabilecekleri güvenlik sorunlarına karşı çok daha yakından izleyecek olması.

Chrome’un en yeni sürümü ile birlikte artık kullanıcılar, Web Store dışındaki bir eklentinin tarayıcıya yüklenmesini manuel olarak onaylamak zorunda kalacak. Her ne kadar kullanıcılar için bu biraz daha zahmetli bir süreç olsa da, güvenlik açısından son derece mantıklı ve hatta Google açısından biraz da geç kalınmış bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.

Google başka sitelerden otomatik olarak yüklenebilecek eklentilerin geliştiricisinin ne kadar güvenilir olduğunu kontrol etmelerinin ve dolayısıyla eklentinin bir güvenlik sorununa neden olup olmadığını kontrol edemediklerinden dolayı bu çözüme başvurduklarını söylüyor.

Kendi Chrome eklentilerini kendi web sitelerinde barındıran geliştiriciler bundan sonra kullanıcıların yeni nesil tarayıcılarına bu eklentilerini yüklemek için Chrome Web Store’a yüklemeleri çok önemli. Google Developers sayfalarında bunun normal prosedürü ve Inline olarak bilinen daha hızlı yöntemini anlatan sayfaları da inceleyebilirsiniz (İngilizcedir).

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.