KOBİ'ler için 5 SoLoMo pazarlama ipucu

Sosyal, lokal ve mobil platformlarının bir arada, entegre şekilde pazarlamada kullanılmasını ifade eden pazarlama konsepti SoLoMo, kampanya projelerini anlatmada ajanslara da çok yardımcı oluyor elbette. Ancak özellikle konsepti daha kolay anlayıp operasyon kısmına doğru hızlı ilerleyebilecek ekiplerle çalışan büyük ölçekli firmalara kıyasla KOBİ'lerin şansı daha az görünüyor. Konseptin savunucu ve uygulayıcılarından olan Yellow Medya'nın KOBİ iletişimini düşünerek hazırladığı beş maddelik 'olmazsa olmazlar' listesini faydalı bulduk, sizlerle paylaşıyoruz.

Yellow Medya’nın Genel Müdürü Trevor Nadeau, SoLoMo’nun, en temel haliyle, firmaların çeşitli sosyal ağlar başta olmak üzere, lokal ve mobil arama motorları, araç içi navigasyon sistemleri, kişisel navigasyon cihazları, online ve mobil harita platformlarında kolaylıkla bulunabilmesini sağlayan detaylı bir “kontrol listesi” olduğunu söylüyor. SoLoMo’nun sadece büyük ölçekli firma ve markalar tarafından değil, KOBİ’ler tarafından da kullanılabileceğine değinen Nadeau, “Küçük işletmeler de SoLoMo’nun gücünden faydalanarak yeni müşteriler edinebilirler. Bunun için 5 temel ipucunu dikkate almaları yeterli olacak” diyor:

Bir mobil web sitesi kurun   

Türkiye’deki birçok KOBİ bir web sitesine sahip değil. Web sitesi olanların da sitelerinin sadece yüzde 1’i akıllı cep telefonları, tabletler gibi mobil cihazlar için optimize edilmiş durumda. Sadece bir web sitesine sahip olmak bile KOBİ’lerin önemli bir rekabet avantajı elde etmelerini sağlar. Firma bu sayede Türkiye’de ve dünyada yapılan online ve mobil aramalarda kolayca bulunabilir. Kısacası, mobil uyumlu web sitesine sahip olan bir KOBİ, bugüne kadar sahip olduğu en çalışkan satışçıyı da bulmuş demektir. Web siteleri haftada 7 gün 24 saat, hem de hiç şikâyet etmeden ve de bir gün bile izin almadan çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken, mobil cihazlar için optimize edilen web sitesinin profesyonel ve güvenilir bir şirket tarafından yapıldığından emin olmak ve sitenin devamlılığını ve yönetimini sağlamaktır. Çilingirler kilitleri onarır, çiçekçiler çiçek düzenlemeleri yapar, fırıncılar pasta pişirir, mermer şirketleri mermer karolar satar. KOBİ’ler de en iyi yaptıkları işe odaklanmalıdırlar.

Ticari unvanınızdaki fazlalıklardan kurtulun

SoLoMo çalışmalarında, firmanın resmi makamlarda kayıtlı olduğu ticari adı değil,  işletmeye ait tüketici tarafından tanınan adı ve markaları kullanılmalı. ‘Şti., Ltd., Tic.’ gibi firma isminin arkasındaki kısaltmaların müşteriler için bir şey ifade etmediği unutulmamalı. Bu tür bilgilerin online ortamda kullanılması Google, Yandex gibi arama motorlarının farklı sonuçlar getirmelerine neden olabilir. İnternet kullanıcıları bir firmayı internette ararken, firma adının arkasına “Şti., Ltd., Tic.” gibi kısaltmaları hiçbir zaman eklemedikleri için, bu unvanların da internette kullanılması gereksizdir.

Eksiksiz bir adres bilgisi oluşturun

Daire numarası, kat numarası, bina adı ve numarası, sokak, cadde, bulvar, bölge ve şehir gibi tüm adres bilgileri eksiksiz olarak belirtilmelidir. Aynı zamanda, ‘Sultanahmet Camii'nin tam karşısı’ gibi, kolay bulunabilecek bir noktaya göre tarif vermek de son derece yararlıdır. Türkiye, dünyadaki en detaylı adreslendirme yapılarından birine sahip. Bu nedenle, detaylı adres bilgisine sahip firmalar, potansiyel müşterilerin kendilerini çok daha kolay bir şekilde bulabilmelerini de sağlar.

İş yerinizin lokasyonunun doğru bir şekilde coğrafi konumlandırmasını yapın

Coğrafi konumlandırma SoLoMo pazarlama faaliyetleri için çok önemlidir. Birçok akıllı telefon, mobil uygulama, sosyal ağ ile harita ve navigasyon cihazı, bir firmanın konumunu belirleyebilmek için coğrafi konumlandırmanın doğruluğundan güç alır. Eğer işletmenin coğrafi konumlandırması yanlışsa, potansiyel müşteriler kolaylıkla bulamayacakları için büyük ihtimalle vazgeçecek ve rakip firmalardan birine yönelecektir. Bu konuda uzman bir şirket tarafından yapılacak coğrafi konumlandırma manuel olarak doğrulanmalı ve coğrafi kod, firmanın fiziksel konumuna 20 metreden daha uzak olmamalıdır.

4 büyük dijital harita platformuna kaydolun

Bir KOBİ ticari unvanındaki fazlalıklardan arındığında, eksiksiz bir adres oluşturduğunda ve işletme konumunun doğru coğrafi konumlandırmasını yaptığında, sıra Türkiye'de kullanılan tüm harita platformlarında yer almasına gelir. SoLoMo’dan maksimum verimi almak isteyen KOBİ’ler, Türkiye’de yoğun bir şekilde kullanılan dijital harita platformları Google Haritalar, Yandex.Haritalar, Nokia Haritalar ve TomTom Places’ta mutlaka yer almalılar. Bu dört büyük harita platformlarında bulunan bir KOBİ, başta navigasyon cihazları olmak üzere, mobil cihazlarda, mobil uygulamalarda, online ve mobil sitelerde, sosyal ağlarda ve arama motorlarında yer almayı da garantilemiş demektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.