Tarayıcı pazarındaki değişim 2 dakikaya sığarsa... [Video]

Tarayıcı pazarındaki değişim 2 dakikaya sığarsa... [Video]

İnternet ekosisteminde kıyasıya rekabetin olduğu alanlardan biri şüphesiz tarayıcı pazarı. Daha önceki yazılarımızda da sık sık belirttiğimiz gibi her ne kadar yılların eskitemediği Internet Explorer dirense de Google'ın internet tarayıcısı Chrome gün geçtikçe rekabet gücünü artırıyor.

Artan rekabet ortamı ve kullanıcı eğilimindeki değişimi gözler önüne sermek için bir çalışma gerçekleştiren StatCounter, internet tarayıcıları pazarının nabzını tutuyor.

Aşağıdaki videoyu izlemeden önce 2008-2012 yılları arasında yapılan çalışma hakkında sizlere birkaç bilgi vermek istiyoruz. 2008 yılının 27. haftasında, yani Temmuz ayı verilerine göre Internet Explorer yüzde 66 civarındaki kullanım oranıyla birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada yüzde 26 ile Firefox, yüzde 4 ile Safari ve yüzde 1.6 ile Opera geliyor. Sıralamada Google Chrome'un olmaması normal, çünkü tarayıcı 2008 yılı Eylül ayında yayınlandı.

Bugün ise bambaşka bir tablo var karşımızda. Pazara Google Chrome'un girmesiyle deyim yerindeyse tüm dengeler değişiyor. Internet Explorer ve Google Chrome 2012 yılı Haziran ayına yüzde 32.49'luk eşit pazar payıyla giriyor. Firefox 2008 yılından bu güne kadar yüzde 2 pazar payı kaybı yaşıyor ve yüzde 24.64'e geriliyor. Apple'ın internet tarayıcısı da hemen hemen aynı pazar payına sahip. Safari'nin 2012 yılı Haziran ayı itibariyle pazar payı yüzde 7. Opera'nın yüzde 1.75'lik pazar payına sahip olduğunu görüyoruz.

2012 yılının 24. haftasına dünya haritası üzerinden hızlı bir geçiş yapılan videoda, kullanıcıların tercih ettiği internet tarayıcıları renklerle ayrıştırılıyor.

StatCounter'ın hazırladığı, internet tarayıcıları pazarındaki rekabeti gösteren videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.