Sosyal medyada yatırımın geri dönüşü (ROI) [İnfografik]

Sosyal medyada yatırımın geri dönüşü (ROI) [İnfografik]

Sosyal medya hayatımıza girdi gireli, buraya yapılan pazarlama yatırımlarının geri dönüşü irdelendi ve hala irdeleniyor. Kimi markalar sosyal medyayı  ciddi bir pazarlama kanalı olarak dikkate alırken, kimi markalar da sosyal medyayı hakikaten hiç umursamıyor.

"İnanç meselesi, karışılmaz" derler ya, markaların da sosyal medyadaki varlıkları için de bazen bunu söyleyebiliriz. Bir markanın illa ki sosyal medyada yer alması gerektiğini ya da düzenli bir sosyal medya iletişimi yapmak 'zorunda' olduğunu iddia edemeyiz. Pazarlamacılar beni anlayacaktır, bazı durumlarda, bazı ürünler ya da hizmetler için 360 derece pazarlamaya ihtiyaç yoktur.

Potansiyel müşteriler, hedef kitle belirlenir. Müşterin nerede, ne zaman, ne yapıyor, nasıl yapıyor gibi soruların yanıtları zaten bulunmuşsa, bir şirket sosyal medyaya yatırım yapıp yapmama kararını da almış demektir. Çünkü sosyal medyayı ağırlıklı olarak hangi yaş grubu ve hangi kitlenin kullandığı aşağı yukarı belli.

Sosyal medyanın ve stratejisinin bir seçim meselesi olduğuna inanıyorum. Önce burada var olup olmamaya karar verilir, sonrasında ise nasıl bir yol izleneceğine, nasıl davranılacağına. Geri dönüşü olmayan bir yol değil. Markalar da dönemsel olarak hedef kitlerini değiştirebilir, yeni pazarlara açıldığında dilini ve tarzını değiştirebilirler. En belirleyici kriter pazarlama dinamiklerinin iyi korunarak sosyal medya kanallarına yapılan ciddi yatırımların geri dönüşünün doğru hesplanması ve yorumlanması. Gereçlerden biri ROI hesaplamaları ve sosyal medyada da elbette karşılığı var.

Öncelikle, sosyal medya bir şekilde ölçümlenebiliyor. İnternet reklamlarında olduğu gibi her şeyin verisi ve rakamı var. Ancak online-offline entegrasyonunu sağlayacak ciddi projeler ya da uygulamalar olmadıkça, sosyal medyanın geleneksel satış ya da müşteri kazanımına dönüşüp dönüşmediğini ölçümleme konusu biraz havada kalıyor.

Her ne kadar tasvip edilmese de en büyük başarı ölçümleme kriteri hala "takipçi sayısı" olarak görülüyor. Halbuki işinize katkıda bulunmayacak yüz binlerce kişidense, sizin mağazanıza gelen, sizin hizmetinizden yararlanan müşteri her zaman daha iyidir. Bu konu çok tartışmaya açık ancak, kişisel düşüncem "az ama öz" olması yönünde. Tabi en güzel başarı da "çok ve öz" olması, ancak bunu herkes başaramıyor. Zaten sosyal medya başarısı da, genel olarak bir markanın başarısına paralel olarak gelebiliyor. Marka bilinirliği, müşteri hizmetleri kalitesi gibi konular çok çok önemli.

Sosyal medyada yatırımın geri dönüşü hakkındaki görüşlerinizi ve fikirlerinizi yorum olarak Webrazzi'ye bırakabilirsiniz. Son olarak, aşağıdaki infografiğe bir göz atmanızı da tavsiye ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.