BBC'den 'izleyeni tanıyan' medya teknolojisi

BBC'den 'izleyeni tanıyan' medya teknolojisi

Sesli, yazılı veya görüntülü medya tüketimi çevrimiçi ortamlarda giderek artıyor. Buna paralel olarak, içerik ve bilgi paylaşımında bulunduğumuz sosyal ağlar da bizlerin nasıl birer medya tüketicisi olduğunu tanımlıyor. Yeni medya eğilimlerine bir Ar-Ge bölümü ile uyum sağlamaya çalışan BBC de (British Broadcasting Corporation) algısal (perceptive) medya yayıncılığına adım atmaya hazırlanıyor.

BBC'nin önceki çalışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan algısal medya deneyimi, oturma odanızdaki kişisel tiyatro gösterisine benzetiliyor. BBC, seyircilere özgün şekilde ulaşmak için farklı 'hikayeleme' deneyimini mantıklı buluyor. Örneğin bir tür oyun/spor karşılamasını ilk kez izliyorsanız sizi bilgilendirmek amacıyla oyunun kuralları ekranda gösteriliyor. Karşılıklı interaktiviteden ziyade iç denetimsel bir sonuç üretiyor.

Doğrusu bu tür deneyimlere ne kadar ihtiyaç duyduğumuz henüz net değil. Ancak BBC, Social Media Manchester etkinliğinde dile getirildiğine göre, yayınlarını bu yolla kişilere özgü kılacak ve TV yayıncılığında sonu bilinmeyen bir deneyimi geliştirmeye çalışacak. Bizi tanıyan ve neler izlediğimizi bilen bu yeni sistemde yayınlar kişiye, konuma, mekana ve çevresel koşullara göre zenginleştirilecek.

BBC'si bu yeniliğin ilk ve basit bir örneğini FutureBroadcasts.com'da sesli bir deneyim olarak sunuyor. Birleşik Krallık'taki  kulllanıcılar için kişiselleştirilen içerik asansörde kalan bir kadının kısa macerasını konu alıyor. The Wilderness Downtown ve Take This Lollipop benzeri gibi uygulamalarla benzeşse de BBC ekibi bu deneyimleri ayrıntıya inmeyen işler olarak kabul ediyor.

Şimdiye dek izleyicileri sadece niceliksel bir değer olarak tanıyan televizyon yayıncılığı bu tür adımlarla seyircilerini daha fazla tanıyacak. Hali hazırda akıllı televizyonlar ve IPTV teknolojileri de bu deneyimin altyapısını hazırlar durumda. Günün sonunda aynı yayını izleyen farklı kişilerin nasıl sonuçlar aldığını analiz etmek bu çalışmaların başarısını veya faydasını ortaya koymuş olacak. Tabii bunun için biraz daha beklememiz gerektiği ortada.

Bu arada BBC olimpiyatlar için de canlı ve interaktif yayın yapan özel bir video oynatıcısı yayına aldı ama ülkemizden erişim maalesef mümkün değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.