Google’ın düzenli olarak yayınladığı ve dünya devletlerinin içerik itirazlarını istatistiksel olarak sergilediği şeffaflık raporu, küresel çapta internet ve içerikler ile ilgili sıkıntıları göstermesi açısından oldukça önemli. Google’ın başlattığı bu uygulamaya Twitter da ilk kez yayınladığı kendi şeffaflık raporu ile katıldı.
Twitter’ın da konuyla ilgili resmi blog yazısında Google’dan esinlendiğini söylediği şeffaflık raporunda, hükümetlerin kullanıcı bilgileri ve içerik engellemesi ile ilgili talepleri yer alıyor. Twitter ayrıca hangi devletin isteklerini ne oranda karşıladığını da raporda belirtmiş.
İşte Ocak ayından bu yanan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu farklı ülkelerden gelen talepler ve bu taleplerin uygulanma oranları.
Twitter’ın raporuna göre taleplerin en sık geldiği ülke ABD. Ülkelerin çok büyük kısmından 10’dan az kullanıcıya ait talep gelirken ABD’den gelen 948 hesap ile ilgili tam 679 talep, tüm taleplerin neredeyse yüzde 80’inin bu ülkeden geldiğini ortaya koyuyor. Bu 679 talebin yüzde 75’inin karşılanmış olması da diğer yüksek bir oran.
Listede ABD’nin ardından dikkat çeken ülke ise Japonya. Toplam 98 kullanıcı bilgisi talebinde bulunan Japonya’nın bu isteklerinin yarısı karşılanmış. Listede daha sonra 11 talep ile Kanada ve İngiltere geliyor. Her iki ülkenin de taleplerinin yüzde 18’i karşılanmış durumda.
Türkiye’den gelen talepler ise 10’un altında olarak belirtilmiş ama Twitter tarafından karşılanmış bir talep bulunmuyor.
2012’nin ilk altı ayında telif hakları ile ilgili Twitter’a toplam 3378 adet talep gelmiş ve bunların karşılığında Twitter ilgili içeriklerin yüzde 38’ini kaldırmış. Bu doğrultuda silinen tweet sayısı 5275 ve silinen içerik sayısı 599 olarak rapora yansımış durumda.
Özellikle Google’ın şeffaflık raporu ile karşılaştırıldığında Twitter cephesinde rakamlar çok daha düşük görünüyor. Ama bu durumun daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü Twitter, 2012’nin ilk yarısında 2011’in tamamından daha fazla talep ile karşılaştıklarını söylüyor. Yani daha önce Google’ında belirttiği gibi Twitter cephesinde de ifade özgürlüğü risk altında görünüyor…