IBM'den market alışverişine 'akıllı pencere'

IBM'den market alışverişine 'akıllı pencere'

IBM henüz açıkladığı bir artırılmış gerçeklik uygulaması ile fiziksel mağazalarda perakende alışverişine yeni bir boyut kazandırma niyetinde. Yapay zeka unsurlarını kullanarak geliştirilen deneysel uygulamayla, market alışverişi sırasında  ürünlerle 'konuşmak' mümkün oluyor.

IBM'in İsrail (Hayfa) laboratuarlarında geliştirilen yeni uygulamayla mevcut durumda görebildiklerinizden daha fazlasını, daha kolay şekilde görebiliyorsunuz. Benzerlerinden daha fazla işlevi olan uygulamada, bir ürünü kamerayla tanıdıktan sonra o ürünün özelliklerini, içindekilerini, fiyatını, o ürün hakkındaki yorumları görebiliyorsunuz. Sosyal ağlarınızı uygulama ile paylaşarak arkadaşlarınızın görüşlerinden de faydalanabiliyorsunuz. Uygulama kişiselleştirmek de mümkün.

IBM'in Smarter Commerce altyapısına dayanan uygulama kullanıcılara özellikle yeni ürünleri deneyip denememek konusunda yardımcı olabilir. Üstelik uygulamanın sunduğu sanal gerçeklik katmanı sunduğu bilgilerin yanında fırsat kuponları ve indirimlere de yer verecek.

Bir kısmımız internette sosyal alışveriş patlamasını bekliyor ama bir yandan Forrester Research'ün araştırmasına göre perakende alışverişin yüzde 92'sinin fiziksel mağazalarda döndüğü gerçeği söz konusu. IBM'in son kullanıcıya bu kadar yakın bir adım atması herkesi sevindirmeyecektir ama bu uygulamanın sağlıklı bir alışveriş deneyimi için faydalı olacağını düşünebiliriz.

Hatırlarsanız Webrazzi Startup'12'de IBM'den Robert Mahr de sahne almış ve şunları paylaşmıştı;

Tüketicilerin etkisi artmasının alışverişe etkisi de son derece önemli. Alışveriş her zaman birlikte yapılan bir eylemdi ama artık insanların diğerleri üzerindeki etkisi artık, insanların yakın çevresinin çok ötesine çıktı. Artık insanlar tecrübelerini örneğin bir blog’da paylaşıyorlar ve diğer insanlar da bundan etkileniyorlar. Bu etki, artık yakın çevrenizden çıktı, tanımadığınız insanlara ulaşabiliyor. Bu durum üreticileri, satıcıları da etkiliyor.

...

Artık tüketiciler giderek daha sabırsız hale geliyor. Çok hızlı sonuç istiyorlar. Müşteri tanıyıp, onların bu beklentilerini istedikleri hızda karşılayabilmek gerekiyor. Bugün müşteri artık arkadaş gibi davranılmayı istiyor. Bunu sağlayacak bilgiye ulaşmak, ölçmek ve anlamlandırmak artık eskisi gibi zor değil.

IBM'in paylaştığı aşağıdaki infografikte market içi alışveriş deneyimini geliştirmek konusunda bazı önemli verilere göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.