Robert Mahr: Yeni nesil müşteri ve sosyal ağlar - Webrazzi Startup'12

Robert Mahr: Yeni nesil müşteri ve sosyal ağlar - Webrazzi Startup'12

IBM’in Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu bölgede akıllı ticaret lideri (smarter commerce leader) Robert Mahr Webrazzi Startup12 ekliğinde sahnedeydi. Mahr, akıllı ticaret ve yeni nesil müşteri kavramı ile ilgi olarak herkes ama özellikle de girişimciler açısından önemli bilgiler paylaştı.

Robert Mahr’ın sunumunda öne çıkan notlardan bazıları şunlar oldu:

Müşterilerin beklentileri ve tepkilerinin değişmesiyle beraber ticaret kavramı da büyük bir değişiklik göstermeye başladı. Artık eskiden düşündüğümüz gibi düşünmeye devam etmek mümkün değil. Oyun değişiyor, kurallar değişiyor, talepler ve tüm bunların yol açtığı baskılar da artıyor.

Oyunu değiştiren en önemli etmenlerden biri de sosyal ağlar. Çünkü tüketiciler artık alışverişe başlamadan önce merak ettiklerini soruyor, öğreniyor ve  paylaşıyor. Tüketicilerin yüzde 36’sı en az 2 cihazla birden internet bağlılar, küresel mobil abonelik oranı yüzde 87 ve 2011 de mobil pazar yüzde 50’ye yakın büyüme gösterecek.

Böylece müşteri giderek daha fazla etkileşime kavuşuyor. Kullanıcıların yüzde 61’i satın alma kararında diğer kullanıcı yorumlarından etkileniyor. Tüketici diğerlerini daha fazla etkilediği için artık daha güçlü. Güçlü olan tüketiciler artık tüketiciler ile nasıl etkileşimde bulunmak gerektiğini şekillendiriyorlar.  Bu kullanıcıları hedeflemek için artık daha sosyal kanalları hedeflemek gerekiyor.

Tüketicilerin etkisi artmasının alışverişe etkisi de son derece önemli. Alışveriş her zaman birlikte yapılan bir eylemdi ama artık insanların diğerleri üzerindeki etkisi artık, insanların yakın çevresinin çok ötesine çıktı. Artık insanlar tecrübelerini örneğin bir blog’da paylaşıyorlar ve diğer insanlar da bundan etkileniyorlar. Bu etki, artık yakın çevrenizden çıktı, tanımadığınız insanlara ulaşabiliyor. Bu durum üreticileri, satıcıları da etkiliyor.

Akıllı ticarette müşteriye doğru şekilde ulaşabilmek için, onları anlamak ve ihtiyaçlarını ön görebilmek gerekiyor. Farklı müşteri taleplerini, farklı çözümlerle karşılayabilmeye adapte olabilmek gerekiyor. Doğru ürünü veya servisi, doğru fiyatla, doğru zamanda, doğru yerde onlara sunabilmek gerekiyor.

Ürünün de ötesinde sunulan hizmeti geliştirerek değişen müşteri alışkanlıklarına uygun davranarak müşteri bağlılığı sağlamak gerekiyor.

Artık tüketiciler giderek daha sabırsız hale geliyor. Çok hızlı sonuç istiyorlar. Müşteri tanıyıp, onların bu beklentilerini istedikleri hızda karşılayabilmek gerekiyor. Bugün müşteri artık arkadaş gibi davranılmayı istiyor. Bunu sağlayacak bilgiye ulaşmak, ölçmek ve anlamlandırmak artık eskisi gibi zor değil.

Müşterinin artan beklentilerini karşılayabilmek çok önemli. Tüm bu anlatılar bugün gerçekleri. Bu yolculuk başladı.

Webrazzi Startup'12 Sponsorları

Elmas Sponsor

Microsoft Türkiye

Platin Sponsor

iLab Ventures

Altın Sponsor

Çalışkan Kızılyel Hummingbird Ventures IBM

Dijital Medya Sponsoru

Sosyal Medya Sponsoru

İletişim Sponsoru

Destekleyenler

Endeavor Türkiye Etohum Keyground

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.