Sosyal ağ pazarlamasında platform bazında belirlenen kullanıcı eğilimleri güvenilir kriterler oluşturuyor ve pek çok kampanyada elbette bunlar baz alınıyor. Ancak bazı firmaların platformları ayrıştırmada zorlanması ya da ortak paydalarda varsayımsal kabullerde bulunması hatalı sonuçlar doğurma riskini de barındırıyor. Sosya medyada etkileşime odaklanan Buddy Media'nın yaptığı bir araştırma, sosyal medya pazarlamasını yoğun kullanan firmalara özellikle Facebook ile Twitter arasındaki keskin ayrımlar konusunda uyarı niteliğinde.
Buddy Media, aralarında Coca Cola, Microsoft, Nike, American Eagle gibi devlerinde bulunduğu ve Fortune 1000 listesinde yer alan 320 firmanın sosyal ağdaki varlıklarını incelemiş, etkileşimde neyin işe yarayıp neyin yaramadığı ve virallik başarılarını yorumlamış. Bulgular belki Webrazzi okuyucularının çoğu için 'yeni' olmayacaktır ancak paylaşmakta fayda var. Venturebeat'te özetlenen araştırma, Facebook ve Twitter kıyaslamasında temel olarak dört noktada ayrışmayı vurguluyor:
İş saatleri kıymetli
İlk göze çarpan farklılık Twitter'daki iletişimin Facebook'ın aksine gün içinde yapılmasının daha verimli olması. Facebook'ta yüksek etkileşim sağlanan saatler genellikle iş dışında fazla yoğun olunmayan saatler olarak görünürken, Twitter'da iş günleri daha verimli. Buddy Media Genel Müdür Yardımcısı Joe Ciarallo'ya göre bunu nedeni Facebook'un daha çok 'boş zaman' ve 'eğlence' platformu olarak algınalması. Twitter ise kullanıcı için 'iş ve sosyal konularda olan bitenin takibi' için bir araç. Son dakika haberleri de ağırlıkla Twitter'dan alınıyor. Ciarallo'ya göre sektörler bazında da ayrışma gözlenebiliyor. Örneğin Cumartesi ve Pazar günleri tweet sayısı azalan moda sektörü buna rağmen tweet başına daha yüksek etkileşim oranına ulaşabiliyor.
Facebook'ta uzun, Twitter'da kısa
Twitter'da 140 vuruş sınırı kimileri için yeterince kısa kabul edilse de Buddy Media'nın araştırmasında tweet'lerin bundan bile kısa tutulması şartı ortaya çıkyor. Buna göre 100 vuruşun altındaki tweet'lerde etkileşim oranı kotanın doldurulduğu tweetlere kıyasla yüzde 17 daha yüksek. Bu yolla firmalar mesajı kısa tutarak aslında takipçilerini, 'gerisini siz doldurun' gizli mesajıyla yorum ve geri dönüş yapmaya çağırmış oluyor. Facebook'ta ise malumunuz dopdolu 'sayfa'lar daha makul.
Link ekleyin ama...
Twitter pazarlaması yapanlar asla link eklemeyi unutmamalı tabi ki. Araştırmaya göre linkli tweet'lerde etkileşim oranı yüzde 6 daha yüksek. Ciarallo, linklerin terse etki yaratabildiği Facebook'a kıyasla Twitter'da durumun vazgeçilmez olduğu kanaatinde. Ciarallo, herkesçe malum olmasına karşın çalışmayan link hatasının hala yapıldığını, mesajla link arasında boşluk bırakmayı unutma gibi kazaların dev firmaların bile başına geldiğini hatırlatıyor. Çalışmayan link, Facebok'un tersine Twitter'da ciddi PR kazası anlamına geliyor.
Tweet yağmurundan sakının
Yine bilinen bir gerçek bir kez daha teyit edildi: Tweet sayısını abartmayın! Elbette homojen bir takipçi kitlesinden bahsedemeyiz, kimine dört kimine 10 tweet fazla gelir. Araştırma neticede toplam gözleme dayalı ortalama sonuçlar barındırıyor, ancak Ciarallo'ya göre günde 20 tweet eşiğine yaklaştıkça negatif etkileşim oranı geometrik olarak artıyor. Aşırı tweetlemek, takipçinin markayı izlemekten vazgeçmesine ya da en azından tweetlere yanıt vermekten ve retweetten vazgeçerek markayla iletişimi bırakmasına neden oluyor.
Görsel kullanın
Belki bu biraz sürpriz olabilir: Buddy Media araştırmasına göre tweet'lere görsel eklemek etkileşimi ciddi orada arttırıyor. Bu noktada Facebook'tan pek de farklılaştığını söyleyemiyoruz. İlginç olan o ki Twitter'ın ana akışında görselin yerleşik bir bileşen olarak yer almaması, hatta eklenen görselleri izlemek için ekstra tıklama ve zaman harcanması gerekmesi. Üçünü taraf uygulamalarına giden görsel linkleri özellikle mobilde ciddi zaman kaybına yol açabiliyor. Buna rağmen, Ciarallo'ya göre, takipçiler tweette görsel linki gördüğünde ne olduğunu merak edip tıklama eğiliminde.
Retweet avcılığı 360 dev markanın sosyal ağ hareketlerinden else edilen big çarpıcı bilgi de 'takipçiden retweet rica etmenin' işe yaradığı. Ciarallo, sevimsiz bir tavır gibi görünse de zaman zaman (dikkat, her zaman değil) seçilen tweetleri retweet etmesini takipçiden istemek etkileşim oranını artırıyor. Bir not da, ricada bulunurken 'RT' veya 'RT LTF' gibi kısaltmaları değil 'Lütfen retweetleyin' gibi açık ifadeleri kullanma gerekliliği. Ciarallo'ya göre günde bir kez ve açık ifadeyle yazılmış retweet ricası, markanın etkileşimine olumlu katkı sağlıyor.
Merak edenler Buddy Media araştırmasının tamamına buradan ulaşabilir.