Uzaktan çalışmak verimli mi değil mi?

Gelişen teknolojik imkanlar ve ortak dijital iş yapma platformları bugün ciddi bir kitlenin iş yerinden bağımsız çalışabilmesini sağlıyor. Konumdan bağımsız çalışanlar için halen verimlilik endişeleri var ama özellikle sıkı iş yerlerinin çalışanların potansiyelini ne derece ortaya çıkardığı da merak ediliyor.

Citrix ve Wakefield Research tarafından ortaya konan bir araştırma 1000 Amerikalı ofis çalışanının evden çalışırken neler yaptığını analiz ediyor.

Araştırmaya göre evden çalışan iş yeri çalışanlarının yüzde 43'ü evde çalışırken televizyon veya video izliyor. Yüzde 20'si video oyunu oynuyor. Ebeveynlerle çocuğu olmayanların evden iş yaparken gösterdiği ilgisizlik de benzeşiyor.

Çalışanların yüzde 24'ü içki aldığını, yüzde 26'sı biraz kestirdiğini söylerken, yüzde 35'lik bir kitle ev işleriyle ilgilendiğini, yüzde 28'lik bir kesim ise akşam yemeğiyle uğraştığını söylüyor. Çalışanlar evden iş yaparken rahat giyinmeyi tercih ediyor.

Hiç uzaktan çalışmamış olan çalışanların yüzde 64'ü haftada 1 gün evden çalışma izninin verilebileceğine inanıyor. Patronların yarısı ise çalışanlarının uzaktan çalışmasına onay vermiyor.

Uzaktan çalışmanın daha verimli olduğunu gösteren bilimsel araştırmalar ve çalışanların şikayetleri bir yana, iş yerinde evdeki rahatlığı sağlamaya çalışan yeni nesil şirketler de kurumsal yapılardaki iş disiplinine muhalefet oluyor. "Eğer bir çalışan işini tatmin edici şekilde yapıyorsa bir iş günü içinde uyuması neyi değiştirir?" görüşü de uzmanlarca savunulabiliyor.

Şimdilik ofis çalışanlarının idare ettiği ekonomi uzaktan çalışanlarla yarışamıyor ama akıllı makineleşme çağı bu farkı zamanla kapatabilir. Tabii uzaktan veya iş yerinde çalışma performansının herkeste aynı motivasyonu sağlayamayacağını da gözden çıkarmamak gerekiyor. En iyisi galiba şirket ve çalışan çıkarlarını orta yolda buluşturmak.

Bu konuda sizlerin de görüşünü almak bizi sevindirecektir. Bize soracak olursanız, rahat bir ofis ortamı ve uzaktan çalışanlarımızla  halimizden memnunuz.  :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.