Microsoft Surface'ı bekleyen sorular

Microsoft önceki gün merakla beklenen tablet bilgisayarı Surface'i tanıttı ve netbook neslinin sonunu getirebilecek bir adım attığını gösterdi. Windows'u beğenmeyenlerin tepkisi Surface için de geçerliydi ama Microsoft hisseleri düne şu an için yüzde 5'e yakın bir büyüme kaydetmiş görünüyor. Tabii bazı sorular da cevap bekliyor.

Dünkü sunumda sahne alan Steve Sinofsky, Surface'in hem oyun oynamak hem de iş yapmak için ideal bir ürün olduğunu söyledi. Ballmer'in açıklamaları da yeni bir döneme işaret eder gibiydi.

Sinofsky'nin Internet Explorer'ı göstermek isterken elindeki tableti yenisiyle değiştirmek durumunda kalmasını (aşağıda izleyebilirsiniz) olası kabul edersek (Bill Gates'in 'mavi ekran'ları bir yana, Steve Jobs da benzer bir durum yaşamıştı) Surface hazır görünüyor. Ancak seri üretim için Microsoft'un iş ortağı olduğu üreticilerin hazır olup olmadığı tartışılıyor.

Windows 8'in kararlı sürümü muhtemelen Ekim ayında piyasaya çıkacak. Ancak Surface'in ne zaman piyasaya çıkacağı hakkında ve fiyat konusunda bir açıklama yapılmış değil. Özellikle Windows lisans ücretinin fiyat açısından rekabetçi bir ürün ortaya çıkmasına izin verip vermeyeceği merak konusu.

Uygulamalar ekosistemi

Küresel işletim sistemi pazarında lider olan Microsoft'un Window 8 için sahip olduğu uygulama ekosistemi ise tartışmanın diğer bir yönü. Windows Phone tarafında nicelik bakımından rakiplerinin çok altında ama nitelik bakımından iddalı olan Microsoft'un şu an için tablet tarafında ciddi bir kozu bulunmuyor.

Bu açıdan bakıldığında Surface'in iPad'in tahtını sallaması çok zor. Ancak Android'in tablet tarafında sıkıştırabileceği söylenebilir. Google'ın bu arada kendi tabletini çıkarmayacağını düşünürsek özellikle Çinli üreticilerin devreye girmesi Microsoft'a destek olacaktır.

Surface'in iki farklı sürümle (Windows 8 Pro ve Windows RT) piyasaya çıkması kullanıcılar için bir kafa karışıklığı getirir mi bilmiyoruz. Microsoft için tamamen ışık göründü demek zor. Surface'in pazar payı kazanmak açısından başarısız olacağını söylemek ise basit bir iddia.

Steve Sinofsky'nin elindeki Surface'i değiştirmek durumunda kaldığı an;

Steve Jobs'un 2010'da yeni iPhone'u tanıtırken yaşadığı aksilik;

Bunlar benzer bir durum bu yıl Blackberry Devcon Europe'da da yaşanmıştı. Yani bu tür şeyleri büyük bir sorun olarak görmeye gerek yok.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.