Kremlin, kullanıcıların kendi kişisel hesapları üzerinden içerik oluşturabileceği, günlük konuları ve gündemi tartışabileceği Facebook tarzında bir sosyal ağ oluşturmayı planlıyor.
Rusya'nın bu planı gayet yenilikçi bir plan. Benzer konularda diğer ülkeler kısıtlayıcı, yaptırım uygulayıcı hatta Çin hükümeti gibi sansürcü davranırken, Rusya'nın vatandaşları için yeni bir sosyal ağ kurması oldukça farklı bir algı yaratıyor.
Rusya'nın hamlesinin aynı zamanda vatandaşlarının kişisel bilgilerinin korunması ile ilgili önemli bir adım. Zira devletin sıradan bir vatandaş hakkında bildiğinden çok daha fazlası, o vatandaşın sosyal ağlardaki sayfalarında yer alıyor. Tabii ki bu bilgilerin devletin de bilmesi gerektiğini söylemiyorum fakat kişisel bilgilerinizin bir başka ülkenin erişiminde olması da hoş bir durum değil.
Şu anda Rusya'nın en büyük sosyal ağı 290 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Vkontakte. Bildiğiniz üzere Vkontakte sitesine erişim Haziran ayının başında Türkiye'de engellenmişti. Bu durum, özellikle ülkede bulunan Vkontakte kullanıcısı olan Rus turistlerden büyük tepki toplamış, turizm sektörünün de devreye girmesi ile birlikte yasak kaldırılmıştı. Sitenin engellenmesinin nedeni ise, telif hakları nedeni ile olduğu ortaya çıkmıştı. Yani Vkontakte'ye yüklenen bir Tarkan klibi yüzünden, sadece Türk internet sektörünün itibarı değil, turizm de zedelenmiş oldu.
Haberimizin konusuna geri dönecek olursak, Rusya'da bu konu ile ilgili olarak çok üst düzey bir isim Dmitry Medvedev yakından ilgileniyor. Bu yapının aynı zamanda bir e-devlet projesi olması da oldukça önemli. Geçtiğimiz aylarda yine Medvedev'in isteği ile tüm bakanlara iPad kullanma zorunluluğu getirilmişti.
Bazı analistler, hükümetin planladığı sosyal ağın Vkontakte ve Odnoklassniki gibi Rusya'daki popüler ağlar karşısındaki olası başarısından şüpheli. Yani devlet eli ile yapılan bir sosyal ağın, ülkedeki oturmuş sosyal ağ düzenini kırması beklenmiyor. Kendi hükümetlerinin girişimi olsa bile, Rusya pazarının domine edilmesi güç bir pazar olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar Facebook'un Vkontakte'yi; Google'ın Yandex'i geçememesi gibi örnekler varken, Rus hükümetinin sosyal ağ konusunda Vkontakte'yi karşısına alıp almayacağı ise meçhul.
Ancak girişimin, e-devlet işlemleri, kamuoyu yoklamaları için yapılması akılcı olarak nitelendirilebilir. Yakın gelecekte tüm işlemlerin internet üzerinden yapılmaya başlanacak olması, belki oylarımızın da bilgisayarlar aracılığıyla kullanılmaya başlanmasının hemen arefesinde, hükümetlerin kurduğu bu tür sosyal ağlar devreye girebilir. Rusya, kendi sosyal ağını devreye soktuktan sonra olanları merakla izlemeye ve sizlere aktarmaya devam edeceğiz.