Bundan kısa bir süre önce Facebook sayfalarında etkileşimi artırmanın yollarında bahsetmiştik. O yazıda içerik, ölçümleme ve zamanlama gibi üç temel başlığın yanı sıra bazı ipuçlarına da yer vermiştik. Bu kez aynı konuyu bir de rakamlar eşliğinde tekrar ele alıyoruz. Bunun için de sosyal medya uzmanı Dan Zarrella’nın, Facebook’un en popüler 10 bin hayran sayfasında gerçekleşen 1,3 milyon farklı paylaşımı inceleyerek elde ettiği verileri bir arada derlediği infografiğine göz atacağız.
Zarella bu kalabalık verileri gönderi türleri, gönderi uzunlukları, gönderinin ifadesi ve gönderi zamanları gibi farklı açılardan incelemiş ve Facebook sayfalarında daha fazla beğeni, yorum ve paylaşım sağlayabilecek gönderilerin temel özelliklerini çıkartmaya çalışmış.
Facebook’ta etkileşiminin neden bu kadar önemli olduğunu bir önceki yazıda, infografikte yer alan verileri ise aşağıda görebilirsiniz.
Gönderi türleri arasında Facebook’un da çok büyük önem verdiği fotoğraf etkileşim kaynağı olma konusunda başı çekiyor. Fotoğraflar hem beğeni, hem de paylaşım açısından açık ara ilk sırada yer alıyor. Yorumlar ise metin gönderilerinde az farkla önde. Bunun nedeni ise büyük ihtimalle metinlerde soru gibi etkileşime davet eden öğelerin daha rahat kullanılabiliyor olması.
Gönderi uzunluklarında metinlerin ya çok kısa, ya da oldukça uzun olması önemli. Uzunlukları 20 – 25 karakterle sınırlı gönderilerin beğenilme oranı en yüksek. Diğer yandan 800 karakter civarında uzunluğa sahip gönderiler de oldukça yüksek beğenilme oranına sahip. Diğer yandan 400 karakter civarındaki gönderiler de paylaşılma oranı en yüksek görünüyor. Ardından ise 700 karakter civarındaki gönderiler geliyor.
Gönderinin içerisinde yazarın kendini referans gösterdiği “ben” gibi kelimelerin bulunması da beğeni oranını etkiliyor. Araştırmaya göre gönderi içerisinde kişisel referans ne kadar yüksekse beğeni oranı da o kadar yüksek oluyor. İncelemede içerisinde kişisel referansların 14 kez tekrarlandığı gönderiler, diğerlerine göre daha yüksek beğenilme oranına sahip.
Gönderilerin verdiği duygu da paylaşımın beğenilme ve yorumlanma oranlarını etkiliyor. Bu anlamda en etkisiz tonlama ne olumlu, ne de olumsuz bir duygu içermeyen tarafsız, nötr ifadeler. Olumlu tonlamanın artması beğeni oranını artırırken, olumsuz tonlamalar içeren gönderilere daha fazla yorum yapılıyor.
Araştırmanın ABD’de yapılmış olması saatler konusundaki yorumların diğer ülkelerde farklılık göstermesine yol açabilir ama yaklaşık bir fikir edinmek açısından yine de önemli. Zarella’nın araştırmalarına göre beğeni oranları akşam 8 saatlerinde en yüksek seviyeye ulaşıyor. Yorumların zirve yaptığı saat ise akşamüzeri 5 civarı.
Haftanın günlerine bakıldığında Perşembe günlerinin en düşük beğeni oranına sahip olduğu görünüyor. Hafta sonu günleri ise beğeniler en yüksek seviyelere ulaşıyor.
İşte tüm bu bilgilerin grafiksel olarak yer aldığı infografik…