Facebook ödeme sistemini değiştiriyor, abonelik başlıyor

Facebook ödeme sistemini değiştiriyor, abonelik başlıyor

Facebook’un borsa macerasına iyi bir başlangıç yapmadığı bir gerçek. 38 dolar ile işlem görmeye başlayan hisselerin 42 dolara kadar yükseldikten sonra zaman içerisinde 28 dolar seviyelerine kadar gerilemiş, bu yazı hazırlanırken ise yeniden 32 dolara yaklaşmıştı. Bu noktadan sonra Facebook hisselerinin değer kazanması büyük oranda dev şirketin gelir modellerini yeniden gözden geçirmesi ve karlılığını artırmasına bağlı.

Facebook da tam olarak bunu hedefliyor. Geliştirici blog’unda yayınlanan bir yazı ile Facebook var olan sanal para birimi sisteminde değişikliğe gittiğini ve benzer platformlarda sıklıkla tercih edilen abonelik sistemini önümüzdeki günler içerisinde devreye sokacağını duyurdu.

Bu gelişme Facebook uygulamalarından gelir elde edenler, özellikle de oyun geliştiricileri için çok önemli bir haber…

Facebook’un tüm platform çapında kolay alışveriş sağlaması amacıyla devreye soktuğu ve tüm geliştiricilerin kullanmalarını zorunlu kıldığı kendi sanal para birimi Facebook Credits bundan sonra zorunlu olmayacak. Kullanıcılar kendi yerel para birimleri ile Facebook uygulamalarına, FB Credits’i kullanmak zorunda kalmadan ödeme yapabilecekler.

Tabi ki Facebook tamamen aradan çekilmiyor ve hala kendi üzerinden gerçekleşen ödemelerde yüzde 30 komisyonunu almaya devam edecek. Bu anlamda değişen tek şey karışıklığa yol açan Credits uygulamasının zorunluluğunun sona ermiş olması. Bu sırada Facebook’un aldığı yüzde 30’luk payında gelecekte biraz daha düşebileceği konuşulan ama kesinleşmemiş diğer bir detay.

Ama bundan daha önemli olan Facebook’un abonelik sistemini duyurmuş olması. Artık uygulama geliştiriciler sabit ve aylık olarak tekrarlanan bir ücret ile abone olan kullanıcılarından düzenli olarak gelir elde edebilecekler.

Özellikle mobil platformlarda oldukça yayın olan abonelik modeli Facebook üzerinde şu an için deneme aşamasında ve Zynga ile Kixeye tarafından kullanılmaya başlandı ve Haziran ayı içerisinde tüm geliştiricilere açılmış olacak. Facebook’un belirlediği en düşük aylık ödeme ise 1 dolar olarak duyuruldu.

Abonelik sistemi bir yandan özellikle oyun firmaları için çok iyi bir haber çünkü müşteri sadakati sağladıktan sonra gelirlerini düzenli hale getirmeleri mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra abonelik sistemi Facebook üzerinden daha önce pek mümkün olmayan farklı içerik uygulamalarının ortaya çıkmasına ve para kazanmasına da yol açabilir. Bu noktada şu an için piyasa oldukça boş ve bu yenilikçi fikirlere sahip girişimler için önemli bir fırsat olabilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.