Çin’de akıllı telefonlar Android ile yükseliyor

Çin’de akıllı telefonlar Android ile yükseliyor

Dünyanın en önemli pazarlarından biri olan Çin’de akıllı telefonlar hızla yükseliyor. Hükümetin iletişim konusunda çok sıkı bir politika izlemesine rağmen, hem internet kullanımı, hem de akıllı telefon yaygınlığının hızla arttığı Çin’de Android de ağırlığını iyiden iyiye hissettirmeye başladı.

2011’in son çeyreğinde ülkedeki tüm akıllı telefonların yüzde 47,3’ü Android’ken, 2012’nin ilk çeyreğinde bu oran yüzde 55,4’e yükseldi. Sadece son iki çeyrek arasındaki yüzde 8,1’lik artış dikkat çekici oranda yüksek.

Android’in ardından Çin pazarında öne çıkan diğer mobil işletim sistemi ise Symbian. iOS ise ancak üçüncü sırada yer alıyor.

iiMedia’nın raporuna göre Nokia Symbian 2011’in son çeyreğinde yüzde 32,3’lük paya sahipken, son çeyrekte güç kaybını sürdürdü ve yüzde 25,6’ya geriledi. Üçüncü sıradaki iOS ise geriden gelmesine rağmen istikrarlı büyümesini sürdürüyor. 2011’in son üç ayında pazar payı yüzde 11,7 olan iOS, 2012 başında payını yüzde 12,4’e yükseltmeyi başardı.

iiMedia’nın raporuna göre şu anda Çin’de 252 milyon adet akıllı telefon bulunuyor. Yani son çeyrek itibariyle Android telefon sayısı 139 milyon civarı. Symbian telefonlar 64,5 milyon, iOS cihazlar ise 31 milyon civarında. Ülkedeki Windows Mobile cihazların sayısının ise 6 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Android’in ülkedeki üstünlüğünün birinci nedeni çok farklı cihazlarda yer alıyor olması. Çin’de Android işletim sistemine sahip 2000’in üzerinde farklı akıllı telefon modeli olduğu tahmin ediliyor. Ülkede özellikle düşük ve orta seviye fiyatlara sahip akıllı telefonların ilgi görüyor olması Android’in yükselişinin en önemli nedenlerinden biri.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.