İnternet çağıyla birlikte en fazla değişime uğrayan sektörlerin başında eğlence ve medya sektörü geliyor. Fiziksel içerikleri dijitale taşınıyor ve sektörde birçok denge de değişiyor.
PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) gerçekleştirdiği "Küresel medya ve eğlence sektörüne yakından bakış" araştırmasına göre 2011 yılında söz konusu sektörde 1.6 trilyon dolar harcandığı yönünde. Sektör oyuncularının korkusunun aksine 2016 yılına kadar büyüme devam edecek ve toplamda harcanan para 2.1 trilyon dolara yükselecek.
Dijital içeriklere harcanan para konvansiyonel araçlara göre yavaş yavaş artmaya devam ediyor. Eğlence ve medya sektöründeki içeriklere olan harcama para 2011 yılı itibariyle yüzde 5.7 artmış durumda. Önümüzdeki 5 yıl için eğlence ve medya sektöründe harcanan paranın yüzde 67'si dijital mecralarda tüketilecek.
Dijital cihazlara hızla geçiş yapan ürünlerin başında basılı içerikler geliyor. Özellikle tablet bilgisayar devriminden sonra dergiler hızla dijital ortamda okunmaya başladı. Ancak 2016 yılında kadar çok hızlı bir büyümeden söz etmek mümkün değil. Gelecek 5 sene dergilerin sadece yüzde 6.5'i elektronik cihazlardan okunacak. E-kitaplardaysa büyüme daha hızlı. Basılı kitaplarda 2016 yılına kadar yüzde 11'lik bir düşüş söz konusu. E-kitaplarsa yüzde 30.3 büyümeyle 20.8 milyar dolarlık bir hacim yaratacak ve 2016 yılında kitap sektörü pazarından yüzde 18'lik bir pay alacak.
Tüketicilerin direk harcamalarına baktığımızdaysa 2016 yılında yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir rakam görüyoruz. Özellikle video oyun ve TV içeriklerinin tüketiminin artması tüketicilerin cebinden çıkacak ilk harcamalar arasında.
İnternet bağlantısına harcanan paraya baktığımızdaysa doğal olarak yükselişte olduğunu görüyoruz. 2011 yılında 317 milyar dolar harcanan internet bağlantılarına 2016 yılında 493 milyon dolar harcanacak. Mobil internetse 2016 yılının yıldızı olacak ve yüzde 46 kullanım yaygınlığına ulaşacak.Şu anda 1.2 milyon kişiye ulaşan internet bağlantısı 2016 yılında 2.9 milyon kişiye ulaşacak. 2016 yılının yıldızının ise Hindistan olacağı araştırmada yer alan detaylar arasında. Ülkede yüzde 50'lik büyüme bekleniyor.
Dijital reklamcılığın yıldızı video oyunlar olacak
Dijital reklamcılık bütün şirketlerin yakından takip ettiği ve yatırım gerçekleştirdiği bir alan. 2016 yılına kadar yüzde 16'lık bir büyüme kaydedilmesi öngörülüyor. Bu büyümede aslan payını video oyun reklamcılığı alanı kapacak. Reklamcılık sektöründe 2016 yılına kadar TV'ler yüzde 6.6, radyolar yüzde 3.8 ve basılı yayınlar yüzde 3.5 düşüş göstermesi bekleniyor. Ancak video oyun reklamcılığındaysa beklenen büyüme yüzde 16 civarında.
Öte yandan mobil reklam sektörünü yüzde 500 gibi bir hızlı büyüme bekliyor. 2011 yılında mobil reklamcılık sektöründe 5.2 milyar dolar harcandığı araştırmada yer alıyor. Bu rakamın 2016 yılında 24.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Eğlence ve medya sektörü harcamalarının başında ABD geliyor. ABD'de 2011 yılı itibariyle 464 milyar dolar, bu alanda en yakın rakibi olan Japonya'daysa 193 milyar dolar harcandı. Ancak 2016 yılında işler değişecek. Latin Amerika (EMEA) ülkelerinde eğlence ve medya sektörü harcamaları artacak. Özellikle Brezilya'daki sektörün yıllık yüzde 12 artış göstermesi bekleniyor.
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeyse yavaşlama olacağı görüyoruz. EMEA ülkelerinden 2016 yılında 678 milyar dolarlık bir harcama gerçekleşecek.
Araştırmadan da görüldüğü üzere kullanıcılar ve şirketler dijitale taşınıyor. Ancak bu taşında 2016 yılına kadar hızlı bir şekilde gerçekleşmiyor. Kullanıcılar içerikleri tüketme alışkanlıkları açısından oldukça temkinli. Şirketlerse bu geçişe dönemine daha hızlı ayak uyduruyor. Bunu reklamcılık sektöründe yaşanan büyüme rakamlarından görmek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap