Facebook'un sohbet uygulamalarından geliri '0'

Facebook'un mobil platformlarından gelir sağlayamaması bilinen bir konuydu. Şirketin halka açılmak için hazırlanan SEC dökümanlarında mobil platformlardan gelir rakamlarını gizlenmesi yatırımcıyı kısmen de olsa küstürdü.

Facebook'un şu anda 900 milyon küsür kullanıcısı olabilir. Ancak şirketin neredeyse hiç para kazanamadığı akıllı telefon uygulamaları bulunuyor. Bu uygulamaların başında üçüncü parti taraf uygulama geliştiricilerin ürettiği platformlar geliyor.

Venture Beat'in haberine göre daha çok Nokia’s Ovi Store ve Getjar gibi mağazalarda yer alan üçüncü parti Facebook sohbet uygulamalarını kullananların sayısı 18 ayda 40 milyona ulaşmış durumda. Bu rakam günde hızla artıyor. Bu uygulamaları indirenlerin sayısıysa 100 bin, aylık bazda aktif olarak kullananların sayısıysa 1.4 milyon.

Üçüncü parti Facebook sohbet uygulamaların milyonlarca kişi tarafından kullanılmasının altında güçlü bir sebep bulunuyor. Endonezya, Nijerya, Mekesika ve Pakistan gibi ülkelerde hala eski işletim sistemli cihazların bulunması.

Büyük bir kitlenin üçüncü parti Facebook sohbet uygulamasını kullanması, Facebook'un finans defterlerine sıfır olarak yazılıyor. Mobil platformlar üzerinden gelir konusunda zorluk çeken Facebook için 40 milyon kişi önemli bir kitle.

Twitter CEO'su Dick Costolo'nun 'Twitter mobil cihazlar için var" sözü aklımıza geliyor. Twitter'a eski yeni ayırt etmeden her platformdan ulaşılabiliyor. Bu yüzden şirketin mobil reklam gelirleri web platformunu geçebiliyor.

Facebook için aynı durum geçerli değil. Daha çok yüksek donanım gerektiren telefonlarda kullanılan Facebook uygulamaları, gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılara hitap etmiyor ve kullanıcılar haklı olarak üçüncü parti uygulamaları kullanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.