Pazartesi günü Doğuş Grubu ile Güney Kore'nin önde gelen şirketlerinden SK Group arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandığı duyuruldu. Haberin detayında şirketlerin Türkiye internet pazarında e-ticaret alanında ortak çalışmalara gireceklerinden bahsediliyordu. Ancak konuyla ilgili sektörde detaylı bilgi bulunmuyordu ve sözü edilen e-ticaret girişimlerinin ne olacağı konusunda bir fikir yoktu.
Geçen haftadan bu yana sıklıkla aldığımız bir bilgi bu haberle birlikte netlik kazandığı için bizde de taşlar yerine oturdu ve sizlerle kesin olmamakla beraber güvenilir kaynaklarımızdan aldığımız detayları paylaşabilir hale geldik.
İlk hedef GittiGidiyor sonra Sahibinden.com
Öncelikle Doğuş Grubu'nun SK Group ile Türkiye internet pazarında ilk olarak hayata geçirecekleri projeler GittiGidiyor ve Sahibinden.com'u rakip belirlemiş olacak.
Aldığımız duyumlara göre öncelikli olarak GittiGidiyor yani eBay modelinde bir e-ticaret platformuyla pazarda yer alacak olan ortaklar, şu günlerde özgeçmişinde GittiGidiyor ve Sahibinden.com olan birçok kişiyi istihdam etmek için harekete geçmişler. Aldığımız duyumlara göre ilk etapta 40'a yakın yönetici işe alınacakmış.
SK Group bünyesinde yer alan Güney Kore'nin önde gelen e-ticaret daha doğrusu pazaryeri servislerinden 11st.co.kr'nin yerel pazarda eBay Kore'nin sahip olduğu auction.co.kr ve gmarket.co.kr ile yaşadığı rekabet göz önüne alınacak olursa, kısa süre içinde Türkiye internet pazarında da taraflar ringe çıkmış olacaklar gibi gözüküyor. Ek bilgi olarak 11st.co.kr'nin Aralık 2011 rakamlarına göre 23 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunduğunu da paylaşmış olalım.
Diğer taraftan, duyduğumuza göre Doğuş Grubu'nun son dönemlerdeki e-ticaret merkezli girişimlerinde olduğu gibi, bu yeni oluşumda da operasyonun başında İzi Adato bulunuyor.
Sahibinden.com modeline mobilden girilebilir
SK Group şirketlerinden SK Planet'in kısa süre önce piyasaya sürdüğü bir diğer girişimi olan Mint Market de Türkiye pazarında piyasaya sürülebilecek olarak gördüğümüz servisler arasında. Sahibinden.com modelinde bir tür seri ilan servisi olan Mint Market, aslında bir mobil uygulama. Android ve iOS cihazları için indirilebilen uygulama grubun diğer girişimlerinin aksine İngilizce olarak hizmet veriyor.
SK Planet Güney Kore'de semantik arama motorunun ve en popüler sosyal ağın da sahibi
Bu noktaya geldiğimizde bir detayı daha paylaşmakta fayda var. Güney Kore'nin en popüler sosyal ağı Cyworld.com da SK Group şirketlerinden SK Planet'in sahibi olduğu internet varlıklarından biri. SK Planet aynı zamanda semantik arama motoru Nate.com'un da sahibi.
Bunlara ek olarak mobil cüzdan uygulaması smartwallet.co.kr, ürün kıyaslama servisi basket.co.kr, hedefli reklam ağı t-ad.co.kr, mobil mesajlaşma servisi TicToc da SK Planet'in servisleri arasında. SK Group şirketlerine ait bir diğer dikkat çeken servis ise blog servisi egloos.com.
Fon oluşturuluyor ve yatırımlar yapılacak
İşbirliği anlaşmasına yönelik haberde dikkatimizi çeken bir diğer bölüm de şu oldu:
"Her iki grubun 50’şer milyon dolarlık sermaye taahhüdüyle oluşturduğu girişim sermayesi fonunun, Doğuş Grubu ile SK Group’un yurtiçi ve yurtdışından temin edeceği üçüncü taraf yatırımcı desteğiyle 500 milyon dolara kadar çıkması hedefleniyor."
Bu konuda açıkcası henüz aldığımız ek bir bilgi bulunmuyor. Ancak sadece internet alanında yatırımlar düşünülüyorsa bunun için 500 milyon dolara ihtiyaç olmadığını Türkiye internet pazarına hakim birçok Webrazzi okuyucusu dile getirebilir. Ben önce davranayım ve sonda söylenecekleri başta söyleyeyim.
Bu fonun sadece Türkiye internet pazarına yönelik yatırımlar için kullanılması planlanıyorsa, Doğuş Grubu'nun tek başına 50 milyon dolar fon yaratması zaten önemli birkaç yatırım ve satın alma için yeterli olacaktır. Elbette Doğuş Grubu'nun SK Group ortalığında Sahibinden.com'u satın almak için masaya oturmayacağını varsayarak bu tarz bir yorumda bulunuyorum...
Doğuş Grubu zor yolu seçti
Şu an için söz konusu ortaklıkla ilgili derinlemesine yorumlar yapmak için erken, ama ilk düşüncem olarak şunu söyleyebilirim ki, eğer duyumlarımız doğruysa, Doğuş Grubu'nun Türkiye internet pazarında GittiGidiyor ve Sahibinden.com gibi önemli oyuncularla rekabete girmesi ve bunu Güney Kore'li bir şirket ortaklığında yapması bana grubun kolay bir maça çıkmadığını düşündürüyor. Çünkü aynı Güney Kore pazarında olduğu gibi Türkiye pazarında da farklı dinamikler söz konusu. Bu maça Doğuş Grubu kendisi de çıkabilirdi ve şansı nispeten biraz daha yüksek olabilirdi. Ama bence Doğuş Grubu için kolay, başarı için zor yol seçildi ve böylesine bir ortaklıkla deneme yapılıyor.
Konuyla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz, yeni bilgiler aldıkça Doğuş Grubu'nun SK Group ile başlattığı e-ticaret temelli internet atılımını detaylandırıyor ve gelişmeleri paylaşıyor olacağız.