Yatırımcının sosyal ağlara güveni azaldı mı?

Yatırımcının sosyal ağlara güveni azaldı mı?

Facebook'un halka arzı beklendiği gibi gitmeyince nerede yanlış yapıldığı sorgulanır oldu; sayısı 1 milyara yaklaşan kullanıcının kişisel bilgileri ne kadar değerli? Facebook  bunu kullanamadı mı? Halka arz stratejisi mi hatalıydı? Yoksa beklentiler mi çok yüksekti?

Bu ve benzeri sorulara uzun cevaplar verilebilir ama yatırımcıların da kendine çıkardığı bir pay var ve bu diğer sosyal ağlar için pek de umut vaadetmiyor. Hele de dünkü kapanışta Nasdaq'ta Facebook hisselerinin 28 dolara kadar gerilemesinden sonra. Rusya'nın Facebook'u olarak bilinen ve bir kaç gün önce Türkiye'de de engellendiğini öğrendiğimiz, VKontakte'nin CEO'su Pavel Durov'a göre yatırımcıların sosyal ağlara güveni dağılmış durumda.

Durov'un Vkontakte'nin halka arzıyla ilgili soruya dair Twitter'da paylaştığı aşağıdaki mesaj pek de şaşırtıcı değil. Durov'un mesajına göre VK'nin halka arzı bir kez daha, süresiz olarak ertelenmiş.

"Planda yok. Facebook'un halka arza bir çok özel sermayedarın (yatırımcının) sosyal ağlara ilgisini mahvetti. VK'nin halka arzı süresiz ertelendi."

Durov'a ne kadar kulak asmak gerektiği tartışılabilir. Linkedin borsaya ilk açılan sosyal ağ olarak son derece başarılı bir çıkış yaptığı malum. Ancak Linkedin'in sunduğu ücretli hizmetlerin getirisi potansiyeli arkadaşlarla konuşabileceğiniz sıradan bir platformdan daha önemli. Üstelik yukarıdaki açıklamayı daha kabul edilebilir kılan Facebook ile Vkontakte arasındaki yatırımcı ilişkisi.

Halihazırda Facebook'ta yüzde 5,4 hissesi bulunan Mail.ru Grubu (yani DST), Vkontakte'nin de yaklaşık yüzde 40'ına sahip. Yani Facebook tarafında konuşulanların Pavel Durov'a yansıması pekala mümkün. Hele ki Vkontakte'nin 2011'den beri beklenen bir halka arz planı olduğu düşünülürse.

ABD basınında fiyasko tarifleriyle verilen Facebook'un halka arzı, yeni satın almalar ve akıllı telefon spekülasyonlarına rağmen toparlanamıyor. Bu etkinin yatırımcılar üzerinde oluşturduğu etkiyi tahmin etmek aslında zor değil. En azından Facebook'un mevcut yatırımcılarının hayal kırıklığı taşıdığı kesin gibi.

Bir zamanların MySpace'i ve Groupon modeline gösterilen ilginin şu anki durumu düşünülürse "yatırımcılar kötü giden işten uzaklaşır" gibi bir kural çıkarabiliriz. Tabii "felaketten fırsat çıkarma" efsanesini yürütecek yatırımcıları da yabana atmamak gerek.

Borsaya iyi bir çıkış yapan Çinli sosyal ağ Renren'in de hisseleride Facebook'un halka arzı ile düşmüş görünüyor. IPOdesktop.com Başkanı Francis Gaskins de sanırım o zaman söylediği şu sözün pişmanlığını yaşıyor;

If you like Renren, you'll love Facebook (Renren'i sevdiyseniz, Facebook'u da seveceksiniz.)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.