Google bundan yaklaşık 1 yıl önce ilk Chromebook’ları piyasaya sürdüğünde ilgi beklenenin çok altında kalmıştı. Bir internet bilgisayarı olarak tasarlanan ve sadece internet üzerinde depolanan uygulamalar ile içeriklere erişim imkanı sağlayan Chrome OS cihazların bu konsepti her ne kadar kulağa hoş gelse de, kullanıcıların lokal olarak başvurdukları program ve dosyaları kullanamamaları Google’ın bu ilk denemesinin iyi bir başlangıç yapmasını engelledi.
2012’nin Chrome OS’un yılı olacağı söyleyen Google, konseptte bazı değişiklikler ve Samsung iş birliği ile tasarlanan yeni donanım özelliklerine sahip yeni nesil Chromebook’u resmen tanıttı.
Daha önceden bir işletim sistemine değil, bir tarayıcıya benzeyen Chrome OS bu kez geleneksel işletim sistemleri ile daha fazla benzerliğe sahip ve çok daha hızlı. Chromebook ve Chromebox adlı iki model de bu kez çok daha iyi görünüyor.
Interette gezmek, e-postalara göz atmak gibi temel ihtiyaçları karşılaşması amacıyla geliştirilen Chromebook, oldukça basit ve sade bir diz üstü bilgisayar. Chromebox ise sadece bir kutudan ibaret. Çalıştırmak içinse ayrı bir klavye, fare ve tabi ki bir de monitöre ihtiyacınız var. Apple’ın Mac Mini’sini andıran Chromebox, kolay bir şekilde taşınabilir ve bu dış ihtiyaçları karşılayabileceğiniz her yerde işinize kaldığınız yerden devam etmenizi sağlayabilir şekilde tasarlanmış.
Her iki cihaz da Celeron işlemci, 4 GB bellek ve 16 GB SSD veri depolama imkanına sahip. İşletim sistemindeki geliştirmeler ve yeni donanım özellikleri ile sistem bir yıl öncekine göre 3 kat daha hızlı çalışıyor. 12.1 inçlik ekrana ve 1280x800 çözünülürlüğe sahip Chromebook’un WiFi modelinin ABD fiyatı 449 dolar. WiFi + 3G modeli ise 549 dolardan satılacak.
2 USB girişine sahip olan Chromebook’tan farklı olarak Chromebox’ta 6 USB girişi bulunuyor ve 30’ar inçlik 2 monitör bağlantısına kadar desteği bulunuyor. Fiyatı ise 329 dolar.
İlk Chrome OS cihazlardan farklı olarak Google bu kez (doğru bir hareket ile) internet bağlantısı olmadan da işlem yapabilme imkanına sahip. Google Web Store’da uygulamaların önemli bir kısmı da offline olarak çalışabiliyor olacak.
Daha önceki Chrome OS denemesi büyük bir başarı yakalayamamış olsa da, bu kez tercih edilen yol daha doğru görünüyor. Fiyat seçenekleri ve tercih edilen donanım özellikleri tartışılabilir, ama hem Chromebook, hem de Chromebox asıl bilgisayarınızın dışında kullanabileceğiniz ikinci bilgisayar için güzel birer seçenek olma potansiyeline sahip…