Son günlerde Faceobook'un dünyanın sayılı internet tarayıcılarından Opera'ya kancayı taktığı konuşuluyor. Yatırımcıların Facebook'a güveni azalırken yatırımcılığa soyunan şirketin ise Opera için iki katı bedel ödeyebileceği söyleniyor.
Opera'nın net bir cevabı henüz yok. Bir yandan da şirketin hisseleri yükseliyor. Dün Oslo (Norveç) borsasında halka açık olan Opera'nın hisseleri 2004'teki borsa açılışından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Hisseleri yüzde 26 oranında yükselen (şu anda biraz düşmüş durumda) Opera, Chrome'un pazarda olmadığı zamanlar kadar popüler değil. Ancak tarayıcı pazarındaki eski yerini istiyor ve bunun için ciddi yenilikler peşinde.
Opera, Google, Microsoft, Apple gibi devlerin arasında Firefox ile de rekabet ederek hizmet vermeye devam ediyor. Özellikle 160 milyon kullanıcısı olduğu mobil platformda yetenekli sayılır. Tarayıcı uygulamalarında başarılı ve kendi kitlesini my.opera.com altında toplamayı biliyor.
1994'te bir araştırma projesi olarak başlayan Opera, şu an dünya çapında 700 çalışanıyla 200 bin dolayında kullanıcıya hizmet veriyor.
Facebook için evrilme zamanı
Facebook'un bir tarayıcı olarak kendini yenilemesi beklediğim bir gelişme. Artık kalıbına sığmadığını düşündüğüm dünyanın en büyük sosyal ağının borsadaki beklenen değerin yakalanamaması da bence bunun bir göstergesi. Artık sosyal ağların hayatımızdaki yerinin değişti.
Şöyleki, bir zamanlar ilkokul arkadaşlarımızı bulabilmenin cazibesiyle çekici gelen sosyal ağ artık bir çok kişiyle ve içerikle temasta olmak durumunda bırakan yoğun bir bağlantı noktası haline gelmiş durumda. Online arkadaş çevremiz büyüdükçe anlamını kaybediyor.
Bu durumda Facebook'un kepenk indireceğini düşünmek elbette yersiz olur. Sabit durması halinde ise kullanıcıların gemiyi terkedebileceğini MySpace gibi öndeki tecrübelerimizden tahmin edebiliyoruz. Bu durumda Facebook'un kullanıcılarını kaçırmadan en iyi yapabileceği şey bir tarayıcıya sahip olmak.
Neden derseniz, bugün Facebook ve diğer tüm internet sitelerine girmek için kullandığımız şey tarayıcılar. Farkında olmasak da tüm internet geçimişimizi Chrome ile Google'a bağışlamış durumdayız. Facebook'un da bir tarayıcı olarak kendini kabul ettirmesi durumunda sosyal ağ olarak taşıması gereken kaygı kesinlikle azalacak. Dahası Google'a karşı silahlarını eşitlemiş olacak.
İnternetin giriş kapısı olmak
Hızlıca kapatmak gerekirse Facebook'un bir tarayıcı olarak kullanıcı kitlesini yeni bir şekilde kucaklaması isabetli bir karar. Bunu da geleceğe dönük olmak adına mobilde güçlü bir tarayıcı ile yapabilir. Opera, Facebook'u internetin giriş kapısı olması adına biçilmiş kaftan.
Facebook'un bir mobil işletim sistemi olarak karşımıza çıkacak olması için erken ama bir arama motoru olması ve reklam ağını dışarı açması için Opera'yı satın alması büyük bir avantaj olur. Tabii bu durumda bağımsız bir tarayıcıyı daha maziye gömmüş oluruz.