Uluslarası araştırma şirketi Gartner son raporunda mobil ödemenin gelecekteki hacmine ışık tutuyor. Gelişen teknolojiler Türkiye'ye yavaş yavaş yansırken 2016'da Asya ve Afrika'da ciddi bir büyüme bekleniyor.
Gartner'ın raporuna göre bu yılki mobil ödeme işlemlerinin tutarı 171,5 milyar doları aşacak. Bu 2011'deki yaklaşık 106 milyar dolar dikkate alındığında yüzde 60 oranında bir büyümeye denk geliyor. Gartner'ın verdiği rakamlara göre mobil ödeme kanallarını kullanan kişilerin sayısı ise 212 milyonu aşacak. Geçen yıl bu rakam 160 milyonun üzerindeydi ve buradaki artış da yüzde 32'yi buluyor.
Kuzey Amerika 2016'da 3. sıraya düşecek
2016'da 617 milyar dolara ulaşması beklenen mobil ödeme hacmi için Gartner'ın dikkat çektiği bazı noktalar var. Gartner, gelişen pazarlarda kısa mesajın mobil ödemedeki baskın yerini koruyacağını söylerken, gelişmiş pazarlarda mobil ödemelerin çoğunlukla mobil internet portalları üzerinden devam edeceğini söylüyor.
Kuzey Amerika ve özellikle Batı Avrupa bu yönelimde başı çekiyor ama Gartner'ın öngörüsüne göre 2016 itibariyle Kuzey Amerika'yı mobil ödemede bekleyen sıra üçüncülük. Asya Pasifik bölgesinin ilk sırayı alması beklenirken ikinci sıra Afrika'ya veriliyor. Bu iki bölgenin dört yıl içinde pazarda alacağı payın ise tüm mobil ödeme işlemleri içinde yüzde 60'a ulaşması bekleniyor.
NFC'nin ne zaman patlayacağı hala bilinmiyor
2015 yılında da NFC'inin küçük bir payla pazarda yer alacağını ifade eden Gartner haklı çıkar mı bilinmez ama iPhone'un NFC desteği taşıması durumunda bu öngörünün değişebileceğini düşünmemek elde değil. Diğer yandan her şeyin Apple'a bağlı olduğunu kesin olarak da söylemek mümkün değil. NFC'nin üreticiler eliyle hayatımıza girmesin durumunda dahi mobil ödemeleri değil, biletleme gibi diğer işlemleri teşvik edeceği düşünülüyor.
Gelişen pazarlarda mobil ödemelerin daha çok para transferi vb. şekillerde kullanılacağı da not ediliyor ve biletleme anlamında Afrika ve Güney Asya gibi örnekler veriliyor. Hali hazırda Türk Hava Yolları bazı noktalarda mobil cihazınızı biniş kartı olarak kullanabilmenizi sağlıyor.
Farklılaşma sorun gibi görünse de yerel pazarlar önem taşıyor
Raporda geçen önemli bir nokta ise mobil ödeme kanallarındaki farklılaşma. Mobil internet, NFC, kısa mesaj, yeni nesil mobil ödeme aygıtları vb. çözümler kullanıcı algısında bir parçalanma yaratsa da, yerel pazarların farklı çözümlerle gelişebileceği görüşü mevcut. Gartner bu noktada yerel girişimlerin önem taşıdığını söylüyor.
Online ödemelerin eBay ve Amazon gibi büyük oyuncular tarafından destekleneceğini söyleyen Gartner, bu şirketlerin mobile yumuşak bir geçiş yapmasından bahsederken daha küçük çaplı perakendecilerin ise mobil uygulamalarla aktif bir duruş sergileyebileceğine işaret ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap