Çevirmeli modemle internete bağlanma devrinin sonlarına doğru DSL hem pahalı hem de en havalı internet bağlantısıydı. Türkiye'deki kullanıcıların mobil, fiber ve kablo internetle tanışmasıyla DSL popülerliğini yitirmeye başladı. 2011 yılı dördüncü çeyrekte düşmeye başlayan DSL abone kullanıcı sayısı 2012 ilk çeyrekte de devam etti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum'nun (BTK) 2012 yılı birinci çeyrek sonuçlarına göre DSL kullanımının yaklaşık 40 bin abone azalmış olduğunu görüyoruz. 2011 yılı dördüncü çeyrekte 6 milyon 776 bin kişi DSL abonesiyken, 2012 yılı birinci çeyrekte bu rakam 6 milyon 736 bine gerilemiş durumda. İlk gerilemenin 2011 yılı dördüncü çeyrekte yaşandığını yaklaşık 20 bin abonenin DSL hattını iptal ettiğini hatırlatmak istiyoruz.
DSL abonelerindeki düşüşün çok olmadığını kabul edebiliriz. Düşüşe oransal olarak baktığımızda yüzde 1'in altında. Ancak gelecekte bu oranın yükseleceğini ve DSL kullanıcı sayısının hızla azalacağını düşünüyoruz.
Bu rakamlar aslında kullanıcıların internete bağlanma alışkanlıklarının değiştirdiğini gösteriyor. Mobil, fiber ve kablo internet bağlantısının Türkiye'de hızla yaygınlaşması, kullanıcıları DSL internet bağlantısından vazgeçmesine neden oluyor. Bunu en iyi şekilde aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Tablet ve akıllı telefon gibi akıllı cihazlarla internete bağlanma sayısı yani mobil internetin 2012 yılı birinci çeyrekte bir önceki çeyreğe oranla yüzde 61 büyüdüğünü görüyoruz. 2011 yılı birinci çeyrekle kıyaslarsak yüzde 380'lük büyüme söz konusu. Fiber internet bağlantısındaysa aynı dönemdeki büyüme yüzde 41. Kablo internette de yüzde 5.1'lik bir büyüme var.
Toplam genişbant internet abone sayısına baktığımızdaysa yüzde 18'lik artış bulunuyor. 2011 yılı son çeyrek sonunda 14 milyon civarında geniş bant abonesi bulunuyordu. 2012 yılı birinci çeyrekte bu rakam 16 milyon 617 bine yükselmiş durumda. BTK'nın raporunda yukarıda da paylaştığımız gibi özellikle mobil ve fiber internetin toplam geniş bant kullanıcı sayısındaki etkisine dikkat çekiyor.
Genişbant internet abonelerinde yüzde 18'lik bir büyümeden bahsediyoruz. Doğal olarak bunun internet servis sağlayıcılara olumlu bir etkisi bulunuyor. İnternet servis sağlayıcılarının 2012 yılı birinci çeyrekte yaklaşık 1 milyar TL'lik gelir sağladığını paylaşmak istiyoruz.
Türkiye OECD ülkelerinin gerisinde kaldı
Kullanım yaygınlığı konusunda Türkiye hala OECD ülkelerinin gerisinde yer alıyor. Sabit geniş bant internet kullanıcıları nüfusun yüzde 10.3'ü civarında. OECD ülkelerindeyse bu rakam yüzde 25. Bunun yanı sıra mobil genişbant internet konusunda da geride kaldığımızı görüyoruz. Türkiye'de mobil genişbant internet kullanıcılarının nüfusa oranı 12 iken, OECD ortalaması yüzde 47,5.
Yaklaşık 16 milyon kullanıcının yarattığı veri trafiğinden bahsetmek istiyoruz. 2012 yılı birinci çeyrekte toplam genişbant internet kullanımı yaklaşık 560 bin TByte olarak gerçekleşmiş durumda. Bu rakamın yaklaşık 13 bin TByte'ı mobil cihazlardan sağlanıyor.
Genişbant internet kullanıcılarının tercih ettikleri bağlantı hızına bakıldığındaysa 8 megabit öne çıkıyor. Diğer bağlantı hızlarıysa yüzde 1'li seviyelerin altına bulunuyor. Bu noktada internet servis sağlayıcı şirketlerin çıkardığı adil kullanım kotasından bahsetmek gerekiyor. BTK'nın paylaştığı grafik adil kullanım kotasını içermiyor. İstatistik kullanıcıların internete bağlanabildikleri hızlar üzeriden ölçümleniyor.
BTK ve TİB'in özellikle 2012 yılı birinci çeyrekte üzerinde durduğu bir konu da 'güvenli' internet hizmetiydi. Görünen o ki güvenli internet hizmetinde bir ivme yakalanmışa benziyor. Şirketlerin güvenli internet hizmetiyle uyumlu olarak çalışmaya başlaması, kullanımı yaklaşık 840 bine ulaştırmış durumda. Çok değil; 2012 yılı Ocak ayında bu rakam 183 bin civarında olduğunu paylaşmak istiyoruz.
BTK'nın 2012 yılı birinci çeyrek verilerine buradan ulaşabilirsiniz.