Taşınabilir bilgisayar pazarında Apple farkı [Rapor]

Taşınabilir bilgisayar pazarında Apple farkı [Rapor]

Bilgisayar kullanımı giderek daha mobil hale gelirken üreticiler de dizüstü bilgisayarlar, mini-notebook’lar ve tablet’ler ile bu büyümesini sürdüren pazarda kendilerine yer edinmek için yarışıyorlar. Fakat yarışta çok ciddi bir rekabetten söz etmek pek mümkün değil. Çünkü NPD Group’a ait DisplaySearch’ün yayınladığı araştırmaya göre dünya çapında Apple’ın taşınabilir bilgisayar satışları, en yakın rakibinin neredeyse 2 katı.

2012’nin ilk çeyreğinde dünya çapındaki satışların değerlendirildiği araştırmaya göre Apple’ın sattığı taşınabilir bilgisayarların adedi 17,2 milyonu buluyor. Apple bu satış oranı ile yüzde 22,5 pazar payını elinde bulunduruyor. Hemen arkasından gelen HP ise 8,9 milyon adet ve yüzde 11,6 pazar payına sahip.

Üçüncü sırada yer alan Acer 6,9 milyon satış ve yüzde 9 pazar payı, dördüncü sıradaki Çinli Lenovo 5,9 milyon adet ve yüzde 7,7 pazar payına sahip. Beşinci sırada ise 5,6 milyon adet satışa sahip, yüzde 7,3 pazar payı ile Dell geliyor. Dünya çapında taşınabilir bilgisayar pazarının zirvesinde yer alan bu beş firmanın toplam pazar payı ise yüzde 58,1 seviyesinde. Yani geri kalan tüm oyuncular için yüzde 40 civarı bir pazar payı kalıyor.

Listede ikinci ve üçüncü sırada yer alan iki firmanın toplam satışlarından yaklaşık 1,5 milyon fazla satış yapmayı başaran Apple’ın bu üstünlüğünün nedeni ise tahmin edebileceğiniz gibi iPad. Tabloya bir de dizüstü ve mini-notebook bilgisayarları dışarıda bırakarak sadece tablet’ler açısından bakıldığında bu gerçek çok daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.

2012 ilk çeyrek satış rakamlarına göre tablet pazarında Apple’ı farkı çok daha açık. 13,6 milyon adet iPad satışıyla Apple dünya çapındaki tablet pazarının yüzde 62,8’ini elinde bulunduruyor. Arkasından gelen 4 büyük satıcının toplam satışları sadece 3,5 milyon ve bu rakam yüzde 16,1 pazar payına denk geliyor. Geri kalan tüm oyuncuların pazar payı ise sadece yüzde 21,1.

Büyük resmin içerisinden tableti çıkardığınızda ise Apple da tablet ile birlikte gözden kayboluyor. Sadece dizüstü ve mini-notebook’ların yer aldığı bu listenin tepesinde 8,9 milyon adet ve yüzde 16,2 pazar payı ile HP yer alıyor. Ardından ise 6,5 adet satış ve yüzde 11,9 pazar payı ile Acer, 5,8 milyon adet satış ve yüzde 10,6 pazar payı ile Lenovo, 5,6 milyon adet satış ve yüzde 10,2 pazar payı ile Dell geliyor. Beşinci sıradaki Asus’un ise 2012 ilk çeyreğinde sattığı dizüstü ve mini-notebook’ları toplam 4,4 milyon adet ve pazar payı da yüzde 8,1.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.