Türk internet sektörü için en büyük çalışan eksikliği sanıyorum yazılım tarafında. Çeşitli sebeplerle yazılım geliştiricilerin sektör değiştirdiğini görmeye de alışık değiliz. Bu noktada eldeki potansiyeli ortaya çıkarmak adına düzenlenen yeni bir yarışmadan bahsetmek istedik.
Süper Kodcu,2002 yılından beri yazılım teknolojileri odaklı içerikler üreten Kodcu.com'un öncülük ettiği bir organizasyon. Özellikle 2011 yılında içerik geliştirme ve paylaşma faaliyetlerine hız verdiği öğrendiğimiz Kodcu.com, daha önce de ufak çaplı yerel kod maratonları yapmış. Süper Kodcu ise bu boyuttaki ilk etkinlik.
İyi yazılımcıların kendilerini öne çıkarmasını isteyen super.kodcu.com maratonları 26 Mayıs'ta saat 11.00 ile 14.00 arasında yapılacak. Bu maratonlar herkese açık şekilde, internet üzerinden gerçekleştirilecek.
Kodcu.com'un kurucusu Altuğ Altıntaş'tan aldığımız bilgiye göre Süper Kodcu kod metriklerinin değerlendirildiği bir yarışma olacak. Yani sadece soruların doğru çözülmesi değil, yazılan kodların kalitesi, açıklama oranı (comment ratio), kodun tekrarlama oranı (duplication rate) ve karmaşıklık oranı (Cyclomatic complexity) gibi metrik değerler de başarıyı ölçmek için kullanılacak.
Maraton nasıl olacak?
Maratonun ortalama 3 saat sürmesi hedefleniyor. Yazılımcılar istediği uygulama geliştirme ortamıyla (IDE) evlerinde veya istedikleri herhangi bir yerde çalışarak, belirlenen sürede kendilerine verilen soruları çözebilecek. Maraton süresince tüm sorular için katılımcılar IRC üzerinden canlı chat desteği alabilecek ve maratona destek olan firmalar da yazılımcılara sorular sorabilecek.
Hakia ve Grou.ps'taki eski görevleriyle konu üzerinde tecrübeli bir isim olduğunu gördüğümüz Altıntaş, destekçi firmaların sorduğu sorularının firmalar tarafından değerlendirileceğini paylaştı. Yani bir bakıma bu şirketlerin iyi yazılımcıyı bulmak konusundaki arayışlarına cevap verilecek. Ayrıca ik 10 giren kişiler kodcu.com'dan yayınlanacak ve kendilerini tanıtmış olacaklar.
Maratonda sorulan soruları yazılımcılar geniş bir programlama dili yelpazesinde çözebilecekler. Kabul edilen programlama dilleri Java, C# , PHP, C++, Ruby ve Python olarak açıklanmış. Yarın başlayacak maratona geç kalmadan kayıt yaptırmak için kayıt sayfasını, aklınızdaki sorular için yardım sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Hatırlarsanız daha önce Cloudarena'nın RailsArena adıyla bir kod maratonu düzenlediğini paylaşmıştık. Aldığımız bilgiye göre bu etkinliğe gösterilen ilgi memnun edici olmuş.