Google ilk kez bir YouTube içerik sağlayıcısına doğrudan yatırım yaptı

Google ilk kez bir YouTube içerik sağlayıcısına doğrudan yatırım yaptı

Geçtiğimiz günlerde yedinci yaşını kutlayan YouTube, Google için en önemli değerlerden biri. Yıllar önce Youtube’u satın alabilmek için 1.6 milyar doları gözden çıkarması, aradan geçen süre boyunca sürekli yatırımlarla video paylaşım sitesini geliştirmesi de bunun en güzel ispatları arasında.

YouTube içinse en önemli değer kullanıcıların yükledikleri videolar. Kullanıcıları daha fazla ve daha kaliteli içerik üretmeye teşvik etmek, reklam geliri paylaşımı ile katılımcıların YouTube’u sadece bir eğlence aracı değil aynı zamanda bir gelir kaynağı olarak görmesini sağlamak da Google’ın öncelik verdiği konular arasında.

Fakat Google bu kez bu konuyu bir adım daha ileri götürdü ve YouTube’un önemli içerik sağlayıcılarından birine bu kez destek vermekle kalmadı, doğrudan yatırım yaptı.

Machinima, ağırlıklı olarak Youtube üzerinden yayın yapan bir video oyun kanalı. Fakat herhangi bir YouTube kanalından biraz daha farklı, çünkü Machinima’nın kanalının aylık video gösterim sayısı 1 milyarın üzerinde. Nisan ayı rakamlarına göre 23 milyonun üzerinde tekil ziyaretçiyi ağırlayan Machinima, geçirilen ortalama sürede de benzerlerinin çok önünde. Bu ziyaretçilerin kanal üzerinde ortalama geçirdikleri süre olan 65 dakika, en yakın rakibi olan VEVO’nun bile 9 dakika üzerinde.

Google normal şartlarda bu tip öne çıkan veya öne çıkma potansiyeli taşıyan içerik üreticilerine destek vermekle yetiniyor. Destek ise bir anlamda borç sayılabilir çünkü Google, yaptığı desteği daha sonra kanalın ürettiği reklam gelirlerinden keserek geri alıyor. Bu sayede içerik sağlayıcılar daha en baştan elde ettikleri gelir sayesinde daha kaliteli içerik üretebiliyor ve bu durumdan hem YouTube hem de içerik sağlayıcı karlı çıkmış oluyor.

Oldukça mantıklı bir uygulama. Fakat Google, Machinima gibi istisnai durumlar için bu destek uygulamasını yeterli görmemiş olacak ki, başını çektiği bir yatırım turunda Machinima’ya yapılan tam 35 milyon dolarlık yatırıma dahil oldu.

Daha da ilginç olansa AllThingsD’nin kaynaklarından aldığı bilgiye göre yaklaşık 190 milyon dolarlık değerleme üzerinden gerçekleşen bu yatırımı, Google’ın yatırım şirketi Google Ventures değil, doğrudan Google Inc. tarafından yapılmış olması.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.