Hükümetlerin sosyal ağlarla olan imtahı hız kesmeden devam ediyor. Sosyal ağlarla sorunu olan ülkelerin arasında Pakistan var. Dün Twitter'ı kapatan Pakistan, üzerinde 24 saat geçmeden hatasını anlayıp sosyal ağı yeniden açtı.
Pakistan Telekomünikasyon Kurumu Hz. Muhammed'in karikatürlerinin yayımlandığı yönündeki şikâyetler üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişimi engelledi. Uygulama her hangi bir mahkeme kararıyla değil hükümetin kararıyla yürürlüğe kondu.
Bakanlık'tan dün yapılan açıklamada, karikatürlerin kaldırılması halinde sitenin yeniden hizmete gireceği bildirilmişti. Ancak Twitter ekibi içerikleri kaldırmayı reddetti. Buna rağmen Pakistan hükümeti Twitter engelini kaldırmak durumunda kaldığını söyleyebiliriz. Twitter'ın yeniden açıldığını Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik, kendi Twitter hesabından duyurması oldukça ironikti.
Pakistan'ın internet sansürü konusunda sicil dosyasının epeyece kabarık olduğunu paylaşalım. Geçen sene aynı Pakistan hükümeti, Facebook ve Twitter'ı Hz. Muhammed karikatürleri yüzünden sansürlemişti. İçerikler kaldırıldıktan sonra sosyal ağlara erişim sağlanmıştı. Ancak geçen yıl sansür eylemlerinin mahkeme kararıyla gerçekleştiğini hatırlatalım.
Not olarak, Türkiye'de de sitelere erişim engelinin çoğunlukla mahkeme kararı olmadan yapıldığını ekleyelim. Örneğin bugüne kadar Türkiye'de sansürlenen 18 bin 640 sitenin yüzde 83.9'u Telekomünikasyon İletişim Başakanlığı (TİB) tarafından 'ihtiyati tedbir' gerekçesiyle kapatıldı.
İnternet'in tüm dünyada yaygınlaşmasıyla dünya 'küresel köy' olma sürecini çok hızlı bir şekilde tamamlıyor. Hızlı gelişen bu süreç kültürel çatışmaya yol açıyor. Ülkelerin internet üzerinde sansür uygulamasının sebeplerinden biri kültürel çatışma olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu erişim engellerinin hükümetler tarafından değil, kişilerin kendi tercihleriyle kendi kullanım alanlarrında uygulamayı seçmesinin önemli olduğunu söyleyelim.