Alibaba, Yahoo’dan 7 milyar dolarlık hissesini geri alıyor

Alibaba, Yahoo’dan 7 milyar dolarlık hissesini geri alıyor

Dünyanın en büyük B2B ticaret sitelerinden birinin de sahibi olan Alibaba Group son derece hareketli günler yaşanıyor. 2004 yılında yüzde 40 hissesini Yahoo’nun satın almış olduğu Alibaba, hisselerinin bir kısmını geri almak üzere. Aslında 1999 yılında kurulan ve şu anda dünyanın en büyük internet şirketleri arasında sayılan Alibaba ile şirketin yüzde 40’nın sahibi olan Yahoo arasında konuyla ilgili görüşmeler uzun zamandır devam ediyor, fakat bir sonuca varamıyordu.

Yahoo’nun, Alibaba tarafından istenen hisselerin bir kısmının geri satılmasında prensip olarak bir engel yok, her iki tarafta bu konuda hem fikir. Fakat Yahoo bu satışı mümkün olduğu kadar düşük vergi masrafları ile gerçekleştirmek istiyordu. Aradan geçen yıllarda bu konuda bir çözüm bulunamayınca Yahoo, yaklaşık 35 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen Alibaba’ya ait hisselerinin yarısını 7 milyar dolarlık bir anlaşma ile satmayı kabul etti ama bu 7 milyar doların neredeyse yarısı vergi ve diğer masraflar yüzünden kesintiye uğrayacak.

Bu satış aslında Yahoo ve Alibaba arasındaki daha büyük bir anlaşmanın ilk adımı, çünkü Alibaba bu satın almanın ardından şirketin halka arzını gerçekleştirmek niyetinde. Her ne kadar bu halka arz için önümüzdeki daha birkaç yıl var gibi görünse de, Alibaba şu an için 2015 gibi görünen borsaya açılma hamlesinden önce Yahoo’nun elinde kalan yüzde 20 hissenin yarısını da daha satın alacak. Halka arz gerçekleştikten sonra ise Yahoo elinde kalan yüzde 10 hisseyi dilediği gibi değerlendirebilecek.

Bu uzun vadeli planların ilk adımı ile Yahoo’nun vergilerden sonra yaklaşık 4 milyar dolarlık bir nakit elde etmesi bekleniyor. Fakat bu sırada hisseler ile birlikte Yahoo’nun oy hakkı da azalmış olacak ve yüzde 50’nin altında kalacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.