Borsa arefesindeki Facebook'un reklam performansı ne durumda?

Borsa arefesindeki Facebook'un reklam performansı ne durumda?

Facebook'un halka açılmasına saatler kaldı diyebiliriz. Uzun zamandır 100 milyar dolar değerlemeye ulaşıp ulaşmayacağı merak edilen Facebook, sona yaklaştıkça olumsuz geri bildirimlerle yüzyüze geliyor.

Bu kritik günlerde önemli bir açıklama General Motors'dan geldi. Amerikalı şirket, Facebook'un düşük reklam performansını sebep göstererek sosyal ağa reklam vermekten vazgeçtiğini paylaştı. Facebook reklamlarına 10 milyon dolar harcayan GM, bu yüksel bedelin araç satışlarına Facebook'un küçük bir etkisi olduğunu ifade ediyor.

Aslında GM'nin öne çıkması bu konuda şikayeti olan Facebook reklamverenlerinin sesi olmuş durumda. Zira benzer memnuniyetsizlikler açık ve kapalı şekilde dile getiriliyor. Ford'un bu konuda Twitter üzerinden olumlu bir açıklama yapması, Facebook reklamlarının ya çok iyi planlanmadığını ya da iyi hedeflenen reklamların bir noktadan sonra tekrarlanmaması gerektiğini düşündürüyor.

Facebook'un son zamanlarda üye sayısındaki dalgalanmalar bir yana, gösterilen reklamlar hedefini yakaladıktan sonra aynı reklamın her gün daha fazla tıklanmasını kim bekleyebilir?

Facebook Reklamları mı Google Adwords mü?

Facebook elbette reklamverenlerine daha fazla reklam vermeyin demeyecektir. Ama ortada bir tutarsızlık olduğu malum ki Word Stream'in hazırlamış olduğu Facebook Reklamları - Google Adwords kıyaslaması bu konuda fikir veriyor.

Word Stream'in analizine göre Facebook internet kullanıcılarının yüzde 51'ine ulaşırken Google her 10 kişiden 9'una ulaşıyor.

Facebook'un ilk çeyrek gelirleri 1 milyar doların biraz üzerinde. Yıllık ortalamada yüzde 6,5 düşüş, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 32 düşüş var. Google ise 2,9 milyar dolarlık son çeyrekteki gelirini geçen yıla göre yüzde 1, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 arttırmış.

Tıklama oranlarında ise Google'ın ciddi şekilde öne çıktığı görülüyor. Facebook yüzde 0,051 oranında geri dönüş sağlarken, Google yüzde 0,4 tık getiriyor. Yani Facebook'un 10 katı.

Facebook ayda 1 trilyon sayfa görüntülerken, Google 180 milyarda kalıyor. Bu da belli bir noktadan tıklama ortalamalarının düştüğünü net olarak gösteriyor. Ben pek katılmasam da, Word Stream Google ile Facebook'a nazaran daha iyi hedefleme yapılabileceğini söylüyor.

Word Stream'e göre reklam gösterim çeşitliliğinde de Google, Facebook'un açık ara önüne geçiyor. Facebook'un mobile henüz adım atmamış olmadığı da belirtiliyor.

Tüm sonuçlar detaylı olarak aşağıdaki gibi görülebilir. Facebook'un borsa açılışında bu analizlerden ne kadar etkileneceği ise şimdilik bilinmiyor. Zira Wall Street Journal'ın aldığı tahminlere göre t 28-35 dolar arasında açıklanacağı bilinen hisse fiyatları için kullanıcıların ortalama teklifi şu an için 60 doların üzerinde seyrediyor.

Facebook'un 100 milyarlık tahmini değeri abartılı mı sizce? Facebook reklamları mı yoksa Google Adwords mü avantajlı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.