Twitter'ın gelir modeli üzerine

Yıllar önce kurucularının "bir reklam platformu haline gelmeyeceğiz" dediği Twitter yavaş yavaş reklam kozunu oynamaya başladı. İlk olarak yalnızca Web'de kullanıcılarının zaman tünellerinde (timeline) reklamlı tweet'ler gösteren şirket daha sonra mobil platfromlarda da aynı sisteme geçti. Şu an ise Twitter'da yalnızca reklamlı tweet değil, reklamlı Trending Topic'ler (TT) ve tamamen özel olarak tasarlanmış sponsor hesaplar bulunuyor. Twitter'ın gelir elde ettiği diğer 2 yöntem ise arama motorlarıyla gerçek zamanlı veri entegrasyonu anlaşmaları imzalamak ve yine ücret karşılığında eski tweet'leri veri analiz şirketlerine satmak.

Twitter'ın reklam üzerine inşa edilen bu modelinin kullanıcıların çok da hoşuna gitmediğini söyleyebiliriz. Ama rakamlara baktığımızda, oldukça güzel bir tablo ortaya çıkıyor. Twitter'ın reklam modelini açıklamasıyla birlikte ilk 24 saat içinde online reklamda dünya rekoru kırması da bu durumun bir göstergesi olsa gerek. Reklamlı TT'lerden günde 60 milyon yönlendirme sağlanabildiği ise tahminler arasında.

Diğer yandan Twitter emin adımlarla satın almalarına devam ediyor. Sizlere de duyurduğumuz, Twitter'ın son büyük satın almalarından biri olan Hotspots.io'ya yakından bakacak olursak gelir modeli noktasında ciddi ipuçları görmek mümkün. Hotspots.io sonrasında bizzat Twitter cephesinden gelen açıklamalar da sosyal medya merkezli paylaşım ve reklam alışkanlıklarının analizi noktasında Hotspots.io'nun Twitter'a çok şey katacağı yönündeydi.

twitter-money

San Francisco merkezli Twitter'ın ABD'nin önemli şehirlerinde gerçek zamanlı reklam için ofisler açması da yine önemli bir adım. Her ne kadar geçmişi çok eskiye dayandığı için Twitter'la kıyaslamak çok doğru olmasa da Google'ın reklam ağına baktığınızda yerelleşmenin çok önemli bir artı olduğunu göreceksiniz. Twitter da reklam ağında yerelleşmeye gitme adına birçok şehirde ofis açarak reklam verenlerle kullanıcıları arasındaki köprüyü sağlam temeller üzerinde kurmak istediğini gösteriyor. Bir süre sonra bu ofisleri Twitter'ın yoğun olarak kullanıldığı ülkelerde de göreceğimizi düşünüyorum.

İlerisi içinse Twitter'ın önünde çok fazla seçenek gözükmüyor. Gelir modelini reklamdan uzaklaştırmanın yollarından biri Twitter'ın Facebook ve Google gibi güçlü bir platform halini alması. Burada Instagram satın alması önemli rol oynayabilirdi, ama Twitter bu şansı kaybetti.  Örneğin yeni çıkan Twitpic uygulaması, içeriği genişletilen discover/keşfet sayfası bu açıdan bakıldığında farklı bir anlam kazanıyor. Öne çıkan tahminlerden biri de markalar için Twitter'ın içinde bir soru&cevap platformu yaratmak.

Twitter'ın gelir modeli konusundaki arayışlarını, reklamdan ne kadar uzaklaşabileceğini hep beraber göreceğiz. Son olarak, buradan Twitter ve diğer sosyal ağların gelir modelleri üzerine hazırlanmış bir infografiğe ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.