Sorula.com ilk yatırımını aldı [Röportaj + Davetiye]

Sorula.com ilk yatırımını aldı [Röportaj + Davetiye]

Sosyal soru-cevap platformu Sorula.com’u sizlere daha önce tanıtmıştık. Bilkent Üniversitesi mezunu Kubilay Ekşioğlu ve Orçun Moralı tarafından geliştirilen site ilk yatırımını aldı. Daha önce CubeCDN’e de yatırım yapmış olan Maçkolik’in ortakları Erdem Yurdanur ve Tarkan Onar tarafından Sorula.com’u geliştiren Pipo A.Ş.’ye  yapılan yatırımın tüm detaylarını öğrenmek için hem yatırımcılar, hem de girişimciler ile ayrı ayrı röportaj yapma imkanımız oldu.

Konuyla ve siteyle ilgili tüm detayları aşağıdaki röportajlarda bulabilirsiniz. Ayrıca yazının en sonunda Webrazzi okurlarına özel olarak, şu anda şu anda sadece davetiye ile kullanıcı kabul eden Sorula.com’a üye olabilecekleri bir de davetiye bağlantımızı bulabilirsiniz.

Sorula.com yatırımcıları ile röportaj

Ümit Öncel: Öncelikle hayırlı olsun. Sorula.com’a yatırım yapma kararını nasıl verdiniz, anlatabilir misiniz?

Erdem Yurdanur: Türkiye’de okuma ve yazma konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu düşünüyorum, özellikle deneyimleri paylaşma konusunda çok istekli değiliz. Bir ölçüde ekşisözlük gibi siteler bu ihtiyaca karşılık verse de, bu sitelerin hem teknolojisinin eski kalması hem de sadece belli kişilerin yazabilmesi nedeniyle tam bir demokrasi olduğunu düşünmüyorum. Sorula.com, Amerika’da geçen yıl popüler olan Quora.com’un aslında Türkçe versiyonu diye düşünebiliriz. Tabi daha eksikleri var ama temel hedefi Türkçe olarak herkesin sorularına cevap bulabildiği, soru sorabildiği, kişi ya da konuları takip ettiği bir çeşit kütüphane yaratmak.

Projenin sahipleri Orçun ve Kubilay da bu konuda bir süredir çalışmış ve güzel bir ürün ortaya çıkarmışlar. Biz de ortağım Tarkan ile birlikte bu projede kendilerine destek olmak istedik, bu nedenle yatırım yaptık. Öncelikli amacımız para kazanmak değil, daha doğrusu kafa yorduğumuz nokta gelir modeli değil, daha çok burada insanların gerçekten yararlanabildikleri bir ortam yaratabilmek.

ÜÖ: Yatırımın miktarını paylaşabilir misiniz?

EY: Pipo A.Ş’ye %15 hisse karşılığında 60.000 TL yatırım yaptık, ama paradan ziyade bizim katkımız hem sitenin tanıtımına kendi networkümüzde destek vermek hem de şirketin yürümesi için mentorluk yapmak olacak.

ÜÖ: Daha önce yatırımlarınızdan, yatırımı sadece finansal değerlendirmeyi doğru bulmadığınızı biliyorum o yüzden miktarın dışında tecrübeli yatırımcılar olarak Sorula.com’a finans dışında ne gibi katkılarınız olacağını düşündüğünüzü paylaşır mısınız?

EY: Öncelikle biliyorsun biz kendi networkümüz ile ayda 10 milyondan fazla kişiye ulaşıyoruz, bu networkde destek vereceğiz. Orçun ve Kubilay çok genç iki girişimci, bu nedenle bir şirket yönetilirken nelere dikkat edileceği konusunda tecrübelerimizi paylaşacağız. Sorula.com’un ilerleyen zamanlarda ne tür fonksiyonlar içerebileceği konusunda bizim de fikirlerimiz var, bu fikirleri birlikte değerlendireceğiz. Bence koyduğumuz para en önemsiz tarafı.

ÜÖ: Sizce soru-cevap sitelerinin Türkiye’deki durumu ve geleceği nedir? EY: Bence bu konuda çok büyük bir boşluk var. Sözlük siteleri ya da donanımhaber.com gibi forum siteleri bu işlevi görmeye çalışıyor, çok da başarılılar ama bence çok eski teknolojileri kullanıyorlar. Belli bir konuyu ya da kişiyi takip edebilmek, soru sorabilmek ve cevabı gelince haberdar olmak bunlar çok temel ihtiyaçlar bence. Türkiye’de Google bir arama motoru olarak tüm dünyada lider tabi ama Google’da varolan siteler üzerinde arama yapabiliyorsunuz, henüz cevabı verilmemiş bir sorunun cevabını bulamazsınız. Halbuki Sorula.com’da sorunuza cevap bulamazsanız, bunu sorabilir ve birilerinin buna cevap vermesini bekleyebilirsiniz. En beğenilen cevap yukarı çıkar ve tam bir demokrasi ortamında en iyi cevabı bulabilirsiniz. Diğer sitelerde böyle bir olanak ne yazık ki yok.

 

Sorula.com girişimcileri ile röportaj

ÜÖ: Herşeyden önce Pipo AŞ'nin isminin özel bir anlamı ya da kaynağı var mı? :)

Orçun Moralı: Şirketlerın sonunda "tek" (tech) olmasıyla ilgili şakalaşırken, bir arkadaşımız "İpotek" olsun dedi. Sonra da "Yok yok, Pipotek olsun" dedi, Pipo çok hoşumuza gitti, öyle kaldı.

ÜÖ: İşe ne kadar sermaye ile başladınız? Daha önce yatırım almış mıydınız?

OM: İşe mezun olur olmaz sıfır sermaye ile başladık. Sorula.com ilk kez yatırım aldı ama daha önce ortağı olduğumuz Poddyum.Com projesi yatırım almıştı.

ÜÖ: Sorula.com hangi ihtiyacı karşılamak için yola çıktı?

OM: Bizce Türkiye'de kaliteli içeriğin toplandığı ve üretildiği bir platforma ihtiyaç var. Sorula.Com ile bu ihtiyaca cevap vermek istiyoruz.

Sorula'nın diğer sitelerden en büyük farkı temelde kullanıcılarına güvenmesi. Biraz detaylandırmak gerekirse, Sorula.Com'da sorular, konular kolektif olarak düzenlenebiliyor ve değerlendirilebiliyor. Örneğin Sorula.Com'da bir sorunun açıklaması eksikse, bir diğer üye bu açıklamayı girerek soruyu daha iyi bir hale getirebilir. Ya da örneğin Sorula.Com'da düşük puanlı içerik gizlenir. Bu tür kolektif etkileşimler sayesinde tüm kullanıcılara en iyi içeriği sunabiliyoruz.

Ayrıca Sorula'da cevap veren kişinin bu konudaki bilgisi ne, arka planı ne bilebiliyorsunuz. Daha da ötesi, Sorula'da üyelerin artı oyladığı içerik öne çıkarıldığı için, kullanıcılar gerçekten bildikleri alanlarda cevap vermeye yöneliyorlar.

Sorula'nın en ayırt edici özelliklerinden biri de, size sürekli olarak ilgilendiğiniz alanlarda, seçkin içerik getirmesi. Sorula'da her kullanıcıya özel ayrı 'aktiviteler' sayfası var. Bunu kullanıcının ana sayfası olarak düşünün. Burada kullanıcılara, sistemdeki bütün içerik arasından onlarla ilgi olanları seçip belirli kriterlere göre filtreleyip getiriyoruz.

ÜÖ: Sorula.com'un gelir modelinden bahseder misiniz?

OM: Öncelikli hedefimiz Türkiye'deki içerik eksikliğiyle ilgili bizimle aynı fikirde olan kişilere erişmek ve bu eksikliği hep birlikte üreterek gidermek. Gelir modelleri üzerinde şu anda durmuyoruz.

ÜÖ: Geliştirme sürecinden bahseder misiniz?

OM: Sorula'nın bir yılın üzerinde geliştirme geçmişi var. Yaklaşık bir ay konsept geliştirme ile uğraştık, sonra wireframe'ler, arayüz, alfa - beta testleri, unit ve yük testleri şeklinde devam ettik. Son zamanlarda içerik kalitesini hesaplayan algoritmalar ve daha sosyal bir deneyim üstünde çalıştık. Şu an Sorula, testleri tamamlanmış, tam bir ürün halinde kullanıma açık. Ama not düşmek gerekir ki Sorula büyük bir yazılım. Her zaman için diğer bir yandan da birçok yeni özellik test halinde ve geliştirilmekte oluyor.

ÜÖ: Şu andaki site istatistiklerinden bahsedebilir misiniz?

OM: Sorula uzun zamandır geliştiriliyor ancak çıkışımızı yeni yaptık. Kapalı bir sistem olmamıza ve herhangi bir tanıtım kampanyalası yapmamamıza rağmen bizi bulup gelen 300'ün üstünde kullanıcımız, 1000'in üstünde sorumuz var.

ÜÖ: Sorula.Com'da bu yatırım ile neler değişecek, gelişecek?

OM: Sorula için aklımızda çok sayıda fikir ve özellik var. Aldığımız yatırım bu fikirleri gerçekleştirmeye imkân tanıyacak, çünkü bizle aynı şeylere değer veren yatırımcılarımız oldu.

Sorula, hedefleri büyük olan ve açık konuşmak gerekirse birçok kişinin aklına gelmişse de herkesin yapmaya kalkışmadığı bir proje. Çünkü kendine özel zorlukları var. Dolayısıyla yatırım görüşmelerinde girişimci taraf olarak özellikle dikkat ettiğimiz husus aynı vizyonu paylaşıp zorlukların bilincinde yola çıkabilmemizdi. Erdem Abi ve Tarkan Abi ile bu noktada karşılaştığımız için gerçekten mutluyuz. İyi anlaşabildiğimiz, bize akıl hocalığı yapabilecek, önceliklerimizin aynı olduğu stratejik yatırımcılarımız oldu. Kendileri ile birlikte, bundan sonra Sorula olarak hem yazılım anlamında, hem de içerik anlamında büyük gelişme göstereceğiz.

ÜÖ: Sorula.com'un geleceğe yönelik planları, hedefleri neler?

OM: Hedefimiz aklınıza bir soru geldiğinde bu sorunun cevabını bulmak için ilk uğradığınız yer olmak. Gelecekte atacağımız adımlar Sorula’yı bu hedefe ulaştırmaya yönelik olacak. Bunlara, Türkçe üzerine ileri yapay zekâ teknoloji uygulamaları da dâhil.

ÜÖ: Sorula.com Pipo AŞ'nin ilk projesi değil sanıyorum. Diğer projelerden biraz bahseder misiniz?

OM: Pipo'yu kurduğumuzda aklımızda bir fikir yoktu, şirketlere yönelik özel çözümler üretiyorduk. Sonrasında kendi projelerimiz üstünde çalışmaya başladık. Bunlardan Poddyum yatırım aldı ve sonrasında biz projeden çıkışımızı yaptık.

Sorula geliştirici ekibi olarak iki bilgisayar mühendisiyiz. İkimiz de Bilkent Üniversitesinden mezunuz ve birkaç yıldır birlikte çalışmaktayız. Ama Sorula'da emeği olanlar aslında daha çok. Yolda bize sürekli destek olan ve mentorluk yapan Emre Küçükayvaz, ve zaman zaman görsel tasarım desteği aldığımız tasarımcı arkadaşlarımız var. Sorula ekibi hakkında daha detaylı

Ve son olarak Webrazzi okuyucuları normalde şu an için sadece davetiye ile kayıt olunabilen Sorula.com’a bu adresten “sıra beklemeden” üye olabilirler :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.