Muvizi.com: Türkiye'nin yeni film kiralama platformu

Muvizi.com: Türkiye'nin yeni film kiralama platformu

Türkiye'nin dijital medya tüketiminde ciddi bir potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Yeni nesil bu anlamda daha aktif. Ancak dijital müzik tarafına adım atmak ülkemizde epey zor. Online sinema tarafında ise işler pek öyle gitmeyecek gibi. Haziran ayı başında yayına girecek Muvizi.com, Türkiye'deki en büyük ve en kolay ulaşılabilen 'sinema salonu' olmak istiyor.

Muvizi'nin kurucuları Gujan Şen ve Emre Şen. Yukarıda bahsettiğimiz hedefte online/fiziksel ayrımı yapmıyorlar. Zira ikili Türkiye'deki sinema salonlarının yüzde 26'sının sadece İstanbul'da olduğuna, Anadolu'da sinema gösterimlerin az olduğuna değiniyor ve sinema izleme keyfini kolay ve yasal bir şekilde tabana yaymak istiyor.

Filmler 2-4 TL arasında

2011 yılında Türkiye'de ortalama sinema bileti fiyatı 9,42 TL imiş. Sinema filmlerini izleme başına 2-4 TL arasında ücretlendirecek olan Muvizi'de film izleme sınırı veya bir abonelik modeli bulunmuyor.

Muvizi, izlediğin kadar modeliyle, işbirliği yapılan 4 şirket üzerinden, ilk etapta 200'e yakın filmi kullanıcılarına sunacak. Öğrendiğimiz kadarıyla film arşivinde yerli/yabancı içerik dengesi olacak ve filmler yüksek çözünürlük (HD 720p ve HDx 1080p) seçeneği ile izlenebilecek. Yeni içerikler de yerli ve yapancı yapımcı/dağıtımcı görüşmelerine paralel olarak arşive eklenecek.

Girişimciler, Anadolu'daki sinema salonu kıtlığının yanında bilet fiyatlarının yüksek olmasını ayrı bir sorun olarak görüyor. Online tarafta şimdiye kadar bilindik sorunlardan (düşük kalite, yoğun reklam vs..) arındırılmış bir sinema seyri sunmayı hedefliyor.

Türkiye'de sadece 12 şehirde 5’ten fazla sinema salonu olduğunun altını çizen girişimciler bu dengesizlikte kendilerine yer olduğuna inanıyor. Dahası bu yolla internetteki korsan film endüstrisini de alt edeceklerine inanıyor. Bunun için yapım ve dağıtım şirketleri ile ortak bir yaptırım uygulanması planlanıyor.

Muvizi'nin araştırmalarına göre bir film internet üzerindeki farklı kaynaklardan yaklaşık 150-200 bin kez izleniyor. Tabii bu sayıda korsan içeriklerin payı çok büyük.

Muvizi'nin geleceği var mı?

Muvizi'nin sinemaların tekelleşmesinin de önüne geçmek gibi bir amacı var ancak bu noktada yapımcı ve dağıtım şirketlerinin de devreye girmesi gerekiyor. Vizyon filmlerinin ne kadar çabuk Muvizi'de yayına gireceği ise Muvizi için asıl kritik nokta. Diğer yandan, Tivibu, TvPlus ve kısa süre önce Türkiye'de hizmet vermeye başlayan Mubi gibi platformlar da birer rakip konumunda.

Muvizi girişimcilerin özsermayesiyle kurulmuş. İlk etapta yatırım arayışı da yok. Ancak son kullanıcıyı yakalama noktasında Türkiye'nin en büyük internet sağlayıcısı ve en büyük mobil operatörü ile rekabet edileceğini unutmamak gerekiyor. Bu durumda özsermayenin Muvizi'ye çok uzun süre yetmeyeceği düşünülebilir.

Zira Gujan Şen'in güvenlik yatırımları ve telif hakları ile ilgili ödemelerin pazara giriş bariyerini bir hayli yukarı çektiğini paylaşması da Muvizi'nin anlaşma sayılarına paralel olarak masraflarını yükselteceği anlamını taşıyor. Bu arada ne kadar gelir elde edileceği ise şimdilik net tahminler yapmaya izin vermiyor.

Yazının başında belirttiğim gibi Muvizi Haziran ayının başında kapılarını açmaya hazırlanıyor ama siz yorumlarınızı paylaşarak Gujan Şen ve Emre Şen'e fikir verebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.