Zynga’dan Microsoft destekli Avrupalı Kobojo’ya “ville” davası

Zynga’dan Microsoft destekli Avrupalı Kobojo’ya “ville” davası

Çoğu projeyi internet üzerinde hayata geçirmek için gerekli teknik alt yapıyı sağlamak artık eskiye göre çok daha kolay. Bu bir yandan teknik açıdan çok güçlü olmayan girişimcilerin önünü açarken, diğer yandan teknik üstünlüğü olan girişimciler için de rekabet ve düşük girişi bariyeri gibi sorunlar ortaya çıkartıyor. Bu nedenle de bugün bir marka oluşturmak veya bir markaya dönüşmek her zamankinden daha önemli hale geldi.

Üstelik bu her seviyede girişim için geçerli. 6 milyar dolarlık teklifi geri çeviren Groupon’un bugün dünya çapında yüzlerce benzeri ile rekabet ediyor olması da en güzel örneklerinden biri.

Bu durumdan rahatsız olan firmalardan biri de Zynga. “Ville uzantılı” oyunları ile tanınan Zynga bir süredir uzantıyı benimseyen firmalarla yasal mücadele içinde. Bu konudaki son rahatsızlığının sebebi ise, Microsoft’un desteğini de almış olan, PyramidVille’in üreticisi Avrupalı oyun firması Kobojo.

2008 yılında kurulan Fransız sosyal oyun firması Kobojo, Facebook ve iPhone oyunları ile tanınıyor. Yakın zamanda oyunlarını diğer sosyal ağlara da taşımayı planlayan firmanın en önemli ürünü ise PyramidVille.

Aylık 2 milyonun üzerinde oyuncuya ulaşmış olan PyramidVille, bugüne kadar 7,5 milyon doların üzerinde yatırım almayı başarmış ve Avrupa’nın önemli sosyal oyun firmalarından biri olmak için yarışan Kobojo’nun en önemli gelir kaynaklarından biri.

Bugüne kadar ürettiği pek çok oyunda Fransızcada “şehir” anlamına gelen “ville” uzantısını kullanan Zynga, eski Mısır temalı oyununda aynı kelimeyi oyun isminde kullanan Kobojo ile iletişime geçerek oyunun ismini değiştirmesini istemiş. Fakat Fransız firma buna yanaşmayınca Zynga, daha önce de Blingville ve Dungeonville örneklerinde olduğu gibi çareyi konuyu mahkemeye taşımakta buldu.

Aslında Zynga, “ville” kelimesini korumak için daha önce bu kelimenin marka tescilini yaptırmak için de başvurmuştu ama bu konu sonuçlanana kadar da boş durmak istemediği ortada.

Kobojo’nun durumunu diğerlerinden biraz daha farklı kılan ise sosyal oyun firmasının Microsoft destekli olması. Her ne kadar Microsoft firmanın yatırımcılarından, yani dolayısıyla ortaklarından, biri değil ama daha önce Kobojo’yu IDEES programına (PDF, Fransızca) kabul etmiş ve girişimci destek programı BizSpark’ta ödül vermişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.