ODTÜ kütüphane kataloğu için Android uygulaması

ODTÜ kütüphane kataloğu için Android uygulaması

Akıllı cihazlar için geliştirilen uygulamaların hemen hemen her sektörde ve her alanda görmek mümkün. Eğitim sektöründeyse ABD'de üniversite ve enstitülerin pek çoğunun başvurduğu yönetim, kayıt ve takip uygulamalarının bir benzerinin ODTÜ hayata geçirdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), ünlü kütüphanesindeki kitaplara erişimde öğrencinin işini kolaylaştırmak için bir Android uygulaması yayınladı. METU Library adındaki uygulamayla öğrenciler akıllı telefonlarından kütüphane hesaplarını yönetebiliyor, kataloğu kütüphaneye gitmeden tarayabiliyor, istediği kitabın boş günlerini öğrenip ayırtabiliyor ve ödünç aldığı kitapların süresini uzatabiliyor.

Uygulamada özellikle katalog özelliğinin olması çok isabetli. Zira çalışma yaptığınız konularda yayın aramak bir hayli zaman kaybettirir. Bunu önlemek için kütüphanedeki tüm kitaplar alanlarına göre listelenebiliyor, hatta kitabın raftaki yeri bile öğrenebiliyor. Bu fonkisyonda harita özelliğinin bulunması da isabetli. Uygulamada interaktif özelliklere de yer veriliyor. Örneğin öğrenciler, beğendikleri kitabı oylanıp, yorum yapabiliyor.

Uygulama şu anda Android işletim sistemiyle çalışan cihazlar için yayında. Yapılan yorumlara baktığımızda METU Library'nin sevildiği görülüyor. Ancak uygulamada kütüphane içeriklerinin yer almadığını belirtmekte fayda var. Telif meselesinin çetrefilli ve masraflı bir süreç olduğunu düşünürsek, bunun her hangi bir üniversitede olmasının pek de mümkün görünmediğini de paylaşalım. Ancak METU Library'de üniversitenin kendi yayınlarını da görmeyi isteriz. Uygulamayı buradan akıllı cihazınıza indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.