Microsoft Barnes & Noble ile ortak oldu

E-kitaplarla beraber, konvansiyonel yayıncı şirketlerin satışları ve buna bağlı olarak ciroları hızla düşmeye başladı. Bu değişimden en çok etkilenen şirketlere Barnes & Noble da dahil. Ancak 'zamanın ruhu'na hızlı şekilde ayak uyduran şirket, Nook e-kitap okuyucuyla bu yeni pazarda söz sahibi olmayı başarmıştı. Ancak son aylarda rakipleri karşısında zorlanan şirket, başarısını sürdürme adına Microsoft ile bir anlaşmaya imza attı.

Microsoft ile yapılan anlaşma Barnes & Noble'ın alt şirketi olan Newsco için gerçekleşti. Dijital kitap sektöründe olan Newsco'ya 300 milyon dolarla ortak olan Microsoft, şirket hisselelerinin yüzde 17.6'sına sahip oldu. Böylece Newsco'nun  toplam değeri 1.7 milyar dolar olarak belirlendi. Yapılan ortalığın en çok Barnes & Noble'ın djital kitap platformu olan Nook'a yarayacak, zira iki firma Nook tabletleri Microsoft'un işletim sistemi Windows 8'lere uyumlu hale getirecek.

Bu ortaklığı yorumlamak gerekirse, hem Microsoft, hem de Barnes & Noble'ın kârlı çıktığını ifade etmek mümkün. Öncelikle Apple'ın kitap mağazası olan 'iBooks'a  güçlü bir rakip doğduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Windows 8 işletim sistemleriyle Nook uygulaması başarılı işlere imza atabileceğini öngörüyoruz. Nook uygulamasının mobil alanda da Microsoft işletim sistemlerine taşınması rekabeti daha da arttıracaktır.

Diğer yönden dijital kitap sektöründe Amazon'nun gerisinde kalan Barnes & Noble rekabette 'ben de varım' demeyi başardı. Amazon Kindle tablet bilgisayarlarıyla dijital kitap sektöründe tartışmasız liderlik koltuğuna oturmuştu. Barnes & Noble, geleceğin en iddialı işletim sistemi olacağı söylenen Windows'lar ile dijital kitap sektöründe epeyce yol kat edebilir.

Anlaşma Barnes & Noble'ın borsadaki hisselerine de yaradı. Seans öncesi işlemlerde şirketin hisselerinin yüzde 82 oranında artarak hisse başı yaklaşık 25.50 dolara kadar yükseldi ve şu anda da yükselmeye devam ediyor. Barnes & Noble'ın borsadaki hisseleri Cuma günü toplamda 823 milyon dolar değerindeydi. Microsoft hisselerinin de seans öncesi işlemlerde çok az da olsa yükselme eğilimine girdiğini paylaşmak istiyoruz.

Anlaşmanın her iki taraf için de olumlu olduğu görülüyor. Finansal durumu pek parlak ilerlemeyen Barnes & Noble bu yolla pazardaki tekeli bir miktar zorlayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.