Wordpress sosyal ağ dönüşümüyle hiç olmadığı kadar değerli

Wordpress sosyal ağ dönüşümüyle hiç olmadığı kadar değerli

İnteretin bağımsız medya katmanını oluşturan blogları ayakta tutan en önemli platformlardan biri hiç şüphesiz Wordpress. Wordpress'in önceki gün açıkladığı rakamlar şirketin karlılığını göstermişti ama Wordpress.com'un kendini bir sosyal ağ olarak yapılandırmadaki başarısı da bahsedilmeye değer görünüyor.

Kısaca hatırlatmak gerekirse Matt Mullenweg'in kurucusu olduğu Automattic'in ana ürünü olan Wordpress, kaliteli blog altyapısını açık kaynaklı sunmanın yanısıra bazıları ücretli bir çok ürün ve hizmet de sunuyor. Diğer yandan Wordpress.com'u blogculara özel bir sosyal ağ olarak konumlandırılması için güzel referans noktası göze çarpıyor.

Wordpress'in Ağustos 2010'da hizmete sunduğu 'beğen düğmesi' gayet iyi iş yapıyor. Wordpress.com üyeleri arasındaki etkileşimi arttırmak için sunulan bu özellik, 2012 ile beraber ciddi bir çıkışa geçmiş ve haftalık 800 bin tıklamayı aşmış.

Wodpress blogunda aktif olarak kullanıldığını göreceğiniz bu özelliğin yükselişi, Wordpress'i de memnun etmiş ve şimdiye kadar yazı sayfalarına eklenebilen bu özelliğin diğer sayfalara da eklenmesine de izin verilmiş. Üstelik  Worpress profilinizde de (Wordpress.com ve Wordpress uygulamalarında) beğendiğiniz sayfaları görebiliyorsunuz.

Worpress.com'un gelişen arayüzü ile ve güncel Wordpress sürümü ile bugün Wordpress diket bir sosyal ağ olma anlamında ciddi bir potansiyel taşıyor.

70 milyon site, 45 milyon dolar gelir

Üst düzey yeni transferleriyle daha iyi bir ticari başarı yakalamak isteyen Automattic, Akismet, Polldaddy, IntenseDebate, Gravatar, VideoPress, After the Deadline ve WordPress VIP Hosting gibi ürün ve hizmetleri de bünyesinde barındırıyor ve özellikle VIP Hosting hizmetinde barındırdığı popüler bloglar (All Things Digital, Techcrunch, Gigaom vs...) üzerinden para kazanıyor.

Mullenweg'in All Things Digital'a verdiği rakamlara göre WordPress şu an 70 milyon siteyi ayakta turuyor. Geçen yıl bu rakam 35 milyondu ve Pingdom'a göre halen en büyük blogların yüzde 48'i Wordpress'e güveniyor.

Automattic'in CEO'su Toni Schneider, Wordpress'in bu yıl 45 milyon dolar kazandırdığını paylaşıyor. Wordpress'in yükselişini görmek için hatırlatmak gerekirse, Aralık 2010'da 30 milyon yayıncısı varken Wordpress'in gelirleri sadece 10 milyon dolardı.

Geleneksel medya her ne kadar internete taşınsa da Wordpress'in değeri hiç olmadığı kadar yükselmiş görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.