Siyasette Twitter'ın hakimi AKP [İnfografik]

Siyasette Twitter'ın hakimi AKP [İnfografik]

Sosyal ağlardaki kullanıcı profilleriyle ilgili hemen her gün araştırma yapılıyor; özellikle 'hangi ünlünün ne kadar takipçisi var' ve 'hangi şirket daha fazla beğeni aldı' sorularına yanıtlar veriliyor. Şimdi paylaşacağımız araştırma günlük hayatımızı direkt etkileyen politikacıların sosyal ağlardaki karnesi yansıtıyor.

Burson-Marsteller ve Klout Türkiye'deki politikacıların seçmenlerle Twitter etkileşimi üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye'deki 8 milyon Twitter kullanıcısı üzerinden yapılan araştırmada, politik açıdan en etkili partinin AKP olduğu görülüyor. Twitter'da en etkili olan ilk 10 politikacının içinde beş AKP'li bulunuyor.

Politikada ilk 10’a giren isimler arasında muhalefet partilerinden sadece CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bulunuyor. Gazeteci Ece Temelkuran ise  ilk 10'da yer alan tek kadın.

Türkiye’nin politikada en etkili Twitter kullanıcıları listesinde ilk sırada Twitter'da tartışmalara giren ve büyük harflerle yazmayı seven Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bulunuyor. İkinci sırada gazetede olduğu kadar Twitter'da çok fazla siyasete bulaşmayan gazeteci Ahmet Hakan yer alıyor. Üçüncü sırada  gittiği gezilerdeki fotoğraflarını paylaşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül var. Sosyal medyayı etkili kullanan gazeteci Cüneyt Özdemir dördüncü, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış beşinci sırada.

Ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 8. sırada yer alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Twitter sıralamasında 10. sırada bulunuyor. Sıralamadan anlaşılabileceği gibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun Twitter'da Recep Tayyip Erdoğan'ı geçtiği görülüyor.

Twitter’da en etkili 10 ismin takipçi sayısı ortalama 363 bin civarında. Bu isimlerin son üç ayda çektiği takipçi sayısıysa toplam 485 bin. Bu noktada Türkiye'deki politikacıların sık sık takip edilmeyi bırakıldığını ifade etmek mümkün. İlk 10'da bulunan politikacıların paylaştığı mesajlar, son üç ayda yaklaşık 50 bin kez retweet edilmiş. ilk 10’daki kullanıcılardan son 3 ayda bahsedenlerin sayısı ise 64 bin.

Twitter'da en etkili olan 10 politikacı

  1. Melih Gökçek
  2. Ahmet Hakan
  3. Abdullah Gül
  4. Cüneyt Özdemir
  5. Egemen Bağış
  6. Ece Temelkuran
  7. Suat Kılıç
  8. Kemal Kılıçdaroğlu
  9. Mehmet Ali Birand
  10. Recep Tayyip Erdoğan

Burson-Marsteller ve Klout'un yaptığı araştırmayı aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.