Bulut bilişimde bir hamle daha: Amazon Web Services Marketplace

Bulut bilişimde bir hamle daha: Amazon Web Services Marketplace

Çoğumuzun aklına Amazon.com denildiğinde bir e-ticaret sitesi gelse de Silikon Vadisi başta olmak üzere tüm ABD'de inovatif atılımlarıyla dikkat çeken, yazılımsal çözümleri ve ekibiyle nam salmış dev bir teknoloji şirketinden bahsediyoruz. Bulut bilişim konusu da bu durumun en güzel örneklerinden biri.

Amazon, bulut bilişim konusunda günümüzün en çok kullanılan çözümlerinden biri olan AWS'yi (Amazon Web Services) duyurduğunda takvimler Temmuz 2002'yi gösteriyordu. AWS için içerisinde Amazon S3, Amazon EC2 gibi birçok servisi barındıran, bulut bilişim temelli bir barındırma ve sunucu platformu diyebiliriz.

Son 1 ay içinde açıklanan rakamlar Kuzey Amerika'da internet trafiğinin %1'inin AWS üzerinden geçtiğini gösteriyor. Platformun kullanıcıları arasında Twitter, Tumblr, Vimeo, 4sq, Quora, Zynga ve Dropbox gibi birçok büyük oyuncu bulunuyor. Amazon'un veri merkezinin büyüklüğü ise en yakın rakibinin 5 katından da fazla. Son olarak Google (Google App Engine) ve Microsoft'un (Microsoft Azure) da AWS ile benzer klasmanda ürünlerinin bulunduğunu hatırlatalım.

Amazon Web Services Marketplace

Amazon'un geçtiğimiz hafta duyurduğu Marketplace ise kısaca içerisinde servis ve yazılımların bulunduğu, genişletilmiş bir uygulama dükkanı. Bünyesinde açık kaynaklı WordPress, Drupal gibi CMS'leri (içerik yönetim sistemi) ve Zend, IBM, Microsoft gibi önemli şirketlerin çözümlerini barındıran Marketplace'de kullanmayı tercih ettiğiniz servis ve yazılımları oldukça kolay bir şekilde kontrol edip yönetmeniz mümkün. Kullanıcıların varolan hesapları üzerinden ücretlendirilmeye devam edeceği Marketplace'de yazılım ve servislere ait kullanıcı yorumlarını da yer alacak.

Sonuç olarak

3. parti yazılımların başarısı, kullanım oranı ve fiyatlandırma politikası ile zaten oldukça önde olan Amazon'un, bulut bilişime armağan ettiği bir diğer yenilik olan Marketplace ile kendisini daha da ileriye taşıyacağı oldukça açık. Marketplace ile birlikte AWS, içerisinde veritabanı çözümlerinden CMS'lere kadar birçok yazılımı barındıran, kullanıcılarının bu yazılımları tek bir tıkla kullanmaya başlayabileceği ve oldukça kolay bir şekilde yönetebileceği çok daha güçlü bir platform halini alıyor. Ki bu durum zaten rakiplerinin önünde olan AWS'nin orta ölçekli şirketlere ve bireysel yazılım geliştiricilerine daha da kolay ulaşmasının önünü açıyor.

Bir diğer önemli nokta da Marketplace'in daha önce sizlere bahsettiğimiz Kodingen gibi yazılım araçlarının geleceğine olan etkisi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.