Ortadoğu'daki mobil reklam pazarını 'Arapça' etkiliyor

Ortadoğu'daki mobil reklam pazarını 'Arapça' etkiliyor

E-ticaret ve sosyal oyun gibi birçok dijital kategoride tüm dünyanın gözü Ortadoğu ülkelerinde. Doyum noktasına ulaşmadığı sık sık belirtilen Ortadoğu ülkelerindeki ihtiyacın varlığı birçok araştırmada ortaya çıkıyor. Son yapılan araştırmalara göre bu ihtiyaca Arapça dil desteğinden dolayı mobil reklamlarda eklenmiş.

Ortadoğu bölgesindeki 4 bin mobil cihaz sahibiyle yapılan araştırmaya göre Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan ülkelerinde mobil cihaz sahiplerinin yüzde 33'ü akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarından alışveriş yapıyor. Bu oran bölgede bulunan Umman'da yüzde 25'e düşüyor. Bahreyn'deki kullanıcıların ise yüzde 40'ı mobil cihazlarından alışveriş yapıyor.

Araştırmayı gerçekleştiren Plus7'nin kurucusu Ashwin Salian, buradan yola çıkarak bölgedeki mobil reklam pazarına dikkat çekiyor. Ortadoğu bölgesinde özellikle e-ticaret alanına yönelik bir ilginin olduğunu söyleyen Salian, şirketlerin mobile reklamı tam olarak uygulayamadıklarına  iddia ediyor.

Bölgede mobil reklamcılıkta en büyük sorunlardan birinin dil olduğunu söyleyebiliriz. Mobil alanda yayınlanan reklamların büyük bir çoğunluğu Arapça değil. Bu sebepten dolayı bölgedeki mobil reklamcılık pazarı olumsuz yönde etkileniyor. Yapılan araştırmadan veri paylaşacak olursak Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki mobil reklamların yalnızca yüzde 40 Arapça yayınlanıyor. Diğer bölge ülkelerinde de durumun aynı olduğu söylenebilir. Sadece Suudi Arabistan'daki Arapça mobil reklamların çoğunlukta olduğunu söylemek mümkün.

Araştırma sonucunda da görüldüğü gibi dijital sektörün gelişmesi için kültürel uyumluluk gibi yan faktörlerin de önemli olduğunu ifade edebiliriz. Bölgedeki pazarın büyümesiyle beraber şirketler kullanıcıların kültürel alışkanlıklarını da daha yakından tanıyabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.