Şirketlerin bulut bilişime yaptıkları yatırımlar ve buna bağlı olarak kişi ve şirketlerin bulutttaki sunucular üzerinden içerik kullanımları tırmanıyor. Tabi dev sunucu merkezlerini beslemek için gerekli enerji ihtiyacı da geometrik olarak artıyor. Sorun ne peki? Bu enerjinin üretiminde yer yer kömür bazlı ve çevreye zararlı santrallerin kullanılması.
Gerçekleştirdiği radikal eylemlerle adından sıkça bahsettiren Greenpeace, bulut bilişim hizmeti sunan şirketleri 'Temiz Enerji Endeksi'ne göre değerlendiriyor. Ortaya çıkan sonuç Apple ve Amazon gibi büyük şirketlerin temiz enerji kullanmadığı yönünde.
Yayınlanan araştırmada temiz enerji kullanımında sınıfta kalan şirketlerin başında Amazon geliyor. Yüzde 13 temiz enerjiyle çalışan Amazon bulut bilişim sunucularının, yüzde 39'luk kısmı kömür enerjisi kullanan santrallerden besleniyor. Şirketin sunucularına sağladığı enerjinin yüzde 29'u nükleer santrallerden sağlandığı raporda yer alan bilgiler arasında.
İkinci sıradaysa iCloud servisiyle bulut bilişim hizmeti sağlayan Apple var. Apple, bulut bilişim sunucularına sağladığı enerjinin yüzde 55'ini kömür, yüzde 27'sini nükleer enerjisi kullanan santrallerden sağlıyor. Şirketin kullandığı temiz enerji oranıysa yüzde 15. Microsoft'un bulut bilişim sunucularında yüzde 13 oranında temiz enerji kullanıldığı raporda görülüyor.
Google ve Facebook, diğer şirketlere göre diğer şirketlere göre biraz daha fazla temiz enerji kullanıyor. Facebook yüzde 36, Google ise yüzde 39 oranında temiz enerji kullandığını söyleyebiliriz. IBM ve HP de kömürden elde edilen enerji kullanımında pek parlak bir sicil sahip görünmüyor.
Bilindiği üzere Apple ve Google başta olmak üzere birçok şirket yeşil enerji için yatırımlarını hızlandırmıştı. Apple gelecekte daha fazla temiz enerji kullanmak için yakıt hücresi projesini hayata geçirmeye başlamıştı. Greenpeace gibi aktivist grupların temiz enerjiye dikkat çekmek için eylem planlarına başlaması birçok büyük şirketin canını sıkabilir. Ancak büyük şirketler de milyarlarca dolarlık kârlarının en azından bir kısmını temiz enerji için harcamalılar. Bu yüzden Greenpeace'e hak vermemek elde değil.
Green Peace'in hazırladığı 'temiz enerji endeksi'ni aşağıda inceleyebilirsiniz.