Turkcell Bilişim Konferansı'nın özeti: Buluta geçin, rahat edin

Turkcell Bilişim Konferansı'nın özeti: Buluta geçin, rahat edin

Bugün gerçekleşen Turkcell Bilişim Konferansı, MIT'den gelen Prof. Dr. Andrew McAfee ile bulut teknolojilerin geleceğini etraflı olarak ele aldı. Konferansın ana mesajı bulut teknolojilerine geçmenin önümüzdeki dönemde verimliliği arttıracağı ve rekabeti hızlandıracağı yönündeydi.

Süreyya Ciliv: İnovasyon batmakta olan bir şirketi zirveye çıkarabilir

Konferansın açılış konusmasını yapan Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, yine Türkiye'nin özellikle mobil alandaki gelişmiş düzeyinden bahsetti ve 2012 yılında 80 mbps, ardından da A tipi lisans ile 160 mbps  mobil internet hızını geçeceklerini söyledi. Ciliv, geçmişte 'network is the computer' sözünün bugün bulut bilişim ile tasdiklendiğini söyledi.

Turkcell'in bulut odaklı ürün ve hizmetlerini, iş ortakları, müşterileri ve basınla paylaştığı ve webden de canlı yayınlanan konferansta Süreyya Ciliv, Steve Jobs'un 1996'da bir konuşmanın ilk kısmını paylaşarak inovasyonun diplerde olan bir şirketi dünyanın en iyi şirketi noktasına getirebileceğini paylaştı.

İlker Kuruöz: Değer yaratan bulut servisleri 2013'te Türkiye'de 302 milyon dolarlık hacme ulaşacak

Süreyya Ciliv'in ardından Turkcell CIO’su İlker Kuruöz sahne aldı ve bulut teknolojilerinin kazandırdığı değerleri anlattı. Basına özel bir toplantı ile detaylı bilgiler veren Kuruöz, Turkcell'in turkcellsuperbulut.com adresinde görebileceğiniz bulut tabanlı altyapı, platform ve uygulamalarından bahsetti.

2013'te dünya çapında bulut servislerinin 44 milyar dolarlık hacme ulaşacağını aktaran Kuruöz, Türkiye’de bu rakamın 302 milyon dolara çıkmasının beklendiğini paylaştı. Kuruöz IDC’nin hazırladığı rapordan şu bilgileri de verdi;

  1. 2011 yılında tüm BT ürün ve hizmetlerine 1.7 trilyondan fazla harcandı. Bu rakamın 28 milyar dolarını genel bulut hizmetlerine yapılan harcamalar oluşturdu.
  2. Bulut hizmetleri, dünya çapında şirketlere ve sektörlere 400 milyon dolarlık gelir ve 1.5 milyon yeni iş fırsatı yarattı.
  3. Amazon’un bulut hizmetleri 2012’de bir milyar dolarlık hacme ulaşacak.

Kuruöz'ün Gartner'ın öngörülerinden de şu detayları paylaştı;

  1. 2016’nın sonunda Global 1000 şirketlerinin yüzde 50’sinden fazlası önemli müşteri bilgilerini genel bulutta depolayacak.
  2. 2015 yılına kadar Fortune 500’de bulunan şirketlerin yüzde 85’i büyük veriyi rekabette avantaja dönüştürme konusunda başarısız olacak.

Turkcell SüperBulut’ta, HP CloudSystem’in tüm bileşenlerinin kullanıldığını öğrendiğimiz toplantıda, Turkcell'in Microsoft, Oracle, EMC & Vmware, Citrix ve Cisco ile işbirliği yaptığı bilgisini de aldık.

Kuruöz ayrıca Turkcell'in henüz NFC'de beklenen ilgiyi göremediğini ama bundan sonrada NFC destekli akıllı telefonlar getirmeye devam edeceğinin altını çizdi. Süreyya Ciliv de Turkcell markalı T serisi akıllı telefonların yok sattığını paylaştı.

Andrew McAfee: Bulut teknolojilerine geçiş, buhar gücünden elektrik enerjisine geçmek gibi

Etkinliğin misafir konuşmacısı MIT profesörü Andrew McAfee’ydi. Bilgi teknolojilerinin iş dünyasına etkilerini inceleyen ve Enterprise 2.0 kitabının yazarı olan McAfee, bulut teknolojilerine geçişin elektrik enerjisine terfi etmeye benzetti. Bugün buluta geçmekte düşünceli olan şirketleri 1900'lü yılların başında elektrik enerjisine geçmekte ağır davranan şirketlere benzetti.

Buluta geçmenin şirketlerin BT bölümlerinde istihdamı azaltacağına ama bu bölümlerde çalışan isimlerin daha değerli ve önemli kararlar veren kişiler olacağını söyledi.

McAfee, Hipo'ların (şirketlerde en çok para kazanan kişiler)  fikirlerinin artık verilerle çalışan bilim adamları karşısında değersizleşeceğini de söyledi.

Bulut teknolojilerinin daha verimli, daha paylaşımcı, daha etkili ve daha hızlı bir gelecek vaadettiğini ve rekabeti kızıştıracağını düşündüğünü söyleyen McAfee, ABD'de büyük şirketlerin de buluta henüz çok fazla geçiş yapmadığını ama Netflix gibi yenilikçi şirketlerin atılımlarını beğendiğini söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.