Mynet, Sebastiyan ile profesyonel yayıncılığına başladı [Röportaj]

Mynet, Sebastiyan ile profesyonel yayıncılığına başladı [Röportaj]

Türkiye’nin en büyük internet portalı Mynet, şimdiye dek sunduğu belki de en önemli ve en farklı servislerinden birini dün akşam yaptığı bir toplantı ile tanıttı. Mynet, kendi alanında özel bir yere sahip olacak Sebastiyan.com ile profesyonel video yayıncılığına adım atıyor.

Online haber ve oyun tarafındaki popülerliğini video tarafında da yakalamak isteyen Mynet, özel içeriklere de sahip olan Sebastiyan’ı büyük bir heyecanla pazara sunuyor. Tanıtım toplantısı öncesinde Mynet Ürün Operasyonu ve İş Geliştirme Direktörü Onur Çekmegil ve Mynet Pazarlama Müdürü Füsun Fidan Özoğul ile Sebastiyan’ı konuştuk.

Fırat Demirel: Mynet neden Sebastiyan gibi bir projeye imza attı?

Onur Çekmegil: Mynet geçtiğimiz Şubat ayında Comscore verilerine göre küresel oyuncuları geride bırakarak Türkiye’nin 3. en çok ziyaret edilen web sitesi haline geldi.

Aynı zamanda geçen yılın aynı ayına göre video izlenme sayısının 2.9 milyardan 4.6 milyara çıktığı da açıklandı. Türkiye’de internet kullananların yüzde 92’sinin bir aylık süre zarfında mutlaka video izlediğinin belirtiliyor.

Biz de bu ilginin farkında olarak, kullanıcılarımızdan aldığımız güçle bu tür yeni projeler sunmaya gayret ediyoruz.

Mynet’in zaten önemli bir video izleyici kitlesi vardı. Sebastiyan ile hem kendi kullanıcılarımızı hem de ulaşamadığımız kitleyi yakalamayı hedefliyoruz.

F. Demirel: Peki Sebastiyan internet kullanıcılarına neler sunacak?

Füsun Fidan Özoğul: Sebastiyan televizyon dizilerinden, spor müsabakaları, haberlere ve hatta çizgi filmlere uzanan bir özel video servisi. Daha önce denemeye başladığımız ve 6 yeni ürünle girdiğimiz web dizileri (webisode’lar) var. Amacımız da bu özel içerikleri mekandan, cihazdan ve zamandan bağımsız olarak ziyaretçilerimize sunmak.

F. Özoğul: Sebastiyan televizyon dizilerinden, maçlara, haberlere ve hatta çizgi filmlere uzanan bir özel video servisi. Sadece televizyon yayınlarını değil, internete özel dizileri de ziyaretçileriyle buluşturacak. Amacımız bu özel içerikleri mekandan, cihazdan ve zamandan bağımsız olarak ziyaretçilerimize sunmak.

F. Demirel: Mynet’in aynı zamanda bir video servisi var. Aradaki denge nasıl kurulacak?

O. Çekmegil: Mynet Video, kullanıcı içeriklerinin ağırlıkta olduğu servisimiz ve bu yapısını sürdürmeye devam edecek. Telifli ve profesyonel içeriklerimizi ise Sebastiyan çatısı altında sunacağız.

Sebastiyan’da profesyonel şekilde üretilmiş videolar yer alacak. Kullanıcılarımız ve iş ortaklarımızla varolduğumuz için farklı projeler de geliştireceğiz.

F. Demirel: Web için özel içerikler olacağından bahsettiğiniz. Kullanıcıların üreteceği yarı profesyonel içeriklere de yer vermeyi ve bir kazanç yapısı oluşturmayı düşünüyor musunuz?

F. Özoğul: Evet, şu an başlattığımız özel web içeriklerini, yetenekli kullanıcılarla genişletmeyi düşünüyoruz. Sebastiyan Türkiye’nin web yıldızlarını çıkarmaya aday diyebiliriz ve bunu yaparken de her talebe uygun çözümler sunmaya çalışacağız.

F. Demirel: Kullanıcı tarafını sormuşken servisin hangi gelir modeli üzerine inşa edildiğini de soralım?

O. Çekmegil: Sebastiyan.com, ücretsiz bir servis. Bir çok dizi ve spor yayınını ücretiz olarak kullanıcılarına sunacak. İçeriklerimiz yalnızca bilgisayardan değil, akıllı telefonlardan ve tablet bilgisayarlardan da izlenebilecek.

Diğer yandan internet dizileri sayesinde ürün yerleştirme ve benzeri reklam formatları ile reklam verenler için tamamlayıcı bir mecra olmayı hedefliyoruz. İnternet yayıncılığı ve video konusundaki birikimimimizi de özgün online içeriklerle farklı şekilde ortaya koymak istiyoruz.

Reklam altyapımızı da İsveç’te kurulan ve bugün 17 pazara hizmet veren Videoplaza ile gerçekleştiriyoruz. Videoplaza Müşteri İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Anant Joshi de bugün bizimle ve Mynet ile işbirliğinin kendileri için çok önemli olduğuna inanıyor. Sebastiyan'a dair önemli bir analiz altyapısı sunuyoruz.

F. Demirel: Reklamlarverenler Sebastiyan’ın gelişinden memnun mu peki?

O. Çekmegil: Reklam tarafında neredeyse yüzde yüze yakın bir dolulukla açılışı yapıyor olmamız bizi olumlu şekilde şaşırttı ve Sebastiyan’a karşı gösterilen ilgiyi yansıtmış oldu.

Tanıtım süresinin ardından reklamsız ve mobil uygulamaların dahil olduğu yüksek görüntü kaliteli üyelik modelini devreye alacağız.

F. Demirel: Sebastiyan’da yabancı içerikler de olacak mı?

F. Özoğul: Yabancı içeriklerimiz var ama sınırlı sayıda. Bizim uzmanlığımız yerel içeriklere odaklanmamızı gerektiriyor.

O. Çekmegil: Aslında bu sorunun cevabını müzik sektörüne bakarak verebiliriz. Yüzde 80-90 oranla Türkçe müzik tüketiliyor. Türkiye’de yapım sektörü de oldukça ilerledi ve yayın ihracatı yapar hale geldik. Dolayısıyla yerli içerikler konusunda daha aktif olmayı planlıyoruz.

F.Demirel: Müzik endüstrisi denilince dijitalleşme süreci ve telif haklarını korumaya yönelik adımlar aklıma geliyor. Siz de Sebastiyan ile video tarafında böyle bir amaç edindiniz mi?

O. Çekmegil: Mynet, Sebastiyan ile fikir haklarını koruyor. Yasal içerikler ile yapımcıların en büyük destekçisi oluyor diyebiliriz. Yasal içeriğin sektörün büyümesi için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve de bunu anlatmaya çalışıyoruz.

F. Demirel: Son olarak Sebastiyan hakkında ne söylemek istersiniz?

O. Çekmegil: Sebastiyan'ın Türk internet tarihi için bir kilometre taşı olacağını düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.