Emektar sözlük Zargan.com nihayet yenilendi

Emektar sözlük Zargan.com nihayet yenilendi

Bilginin dijital dünyaya taşınması, başta kitap, dergi ve ansiklopedi kullanıcılarının alışkanlıklarını değiştiriyor. Sözlükler de bu değişimden etkilenerek, dijital dünyaya taşındılar bu süreçte. Türkiye'de ise İngilizce sözcük bilgisine ihtiyaç duyan internet kullanıcılarının hemen hepsinin farklı sıklıkta başvurduğu yayınların başında Zargan olageldi. 2001 yılında yayına başlayan Zargan, sanal alemdeki değişimlere ayak uydurma amacıyla Nisan ayı başında yeni tasarım ve özellikleri devreye soktu.

Öncelikle Zargan'a onbinlerce yeni terimin eklendiğinni söyleyelim. Sitenin görsel tasarımında da az ve öz değişikliklere gidilmiş; örneğin arama çubuğu ekrana ortalanmış böylece her boy ekranda  sözlük içeriğinin hep gözün en kolay görebileceği noktada olması sağlanmış.

Zargan'daki bir diğer önemli değişiklik de, kullanıcıların yıllardır en çok talep ettiği özellik olan İngilizce terimlerin sesli okunuşu işlevinin siteye eklenmesi. Sesli okuma özelliğinin her arama sonucundaki ilk altı kelimeye kadar destek sağladığını söyleyelim. Yeni arayüzde 'akıllı öneri'ye yer veriliyor. Öneri kutusunda beliren altı Türkçe ve altı İngilizce terim listelenirken, Zargan’ın 1.5 milyar aramadan oluşan 11 yıllık istatistiklerinden yararlanılıyor. Arama sonuçlarında çıkan terimlere iki kez tıklandığında diğer dildeki karşılıklarına ulaşılıyor.

Zargan’ın yeni versiyonunda terimlerin hangi bilim ve bilgi dalına ait olduğunu gösteren 'kategori' kolonunda, AB dokümanlarının sınıflandırılmasında kullanılan 292 kategorilik kapsamlı sistem kullanılıyor.

Yeni tasarımla birlikte sosyal medyaya entegre olan Zargan'ın site üzerinden Twitter ve Facebook sayfalarına ulaşılabiliyor. Böylece Zargan editörlerinin en son Twitter paylaşımları görüntülenebiliyor.

Zargan'a eklenen yeni özellikleri aşağıda izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.