Avrupa’da internet trafiğinin ağırlık merkezi değişebilir

Avrupa’da internet trafiğinin ağırlık merkezi değişebilir

World Hosting Days Global etkinliğine katılan konuk yazarımız iş geliştirme uzmanı Melih Andıç, izlenimlerini Webrazzi okuyucularıyla paylaşıyor.

Geçtiğimiz ay Almanya’da düzenlenen ve internet teknolojilerinin konuşulduğu World Hosting Days Global etkinliği çerçevesinde, katılım finansmanı tamamen hükümet tarafından karşılanmış sekiz şirket ile “Ben de varım” diyen Lüksemburg, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Avrupa’da internet trafiğinin kalbi olma yolunda hızla ilerleyeceğinin sinyallerini verdi.

Hali hazırda Skype, e-bay ve Amazon gibi devlerin sunucularını barındıran Lüksemburg’un ülkeye giren sıcak para akışını ivmelendirmek için 2007 yılında devreye aldığı internet hamlesinde açıkça hedef büyüttüğü gözlemleniyor. Zira Lüksemburg üzerindeki data center yatırımlarında prosedürleri kaldıran hükümet’in desteklediği şirketler, enerji indirimleri ve vergi avantajı ile kapı komşuları ve data center cenneti Hollanda’nın pastasından da hatrı sayılır dilimler almaya başlamış.

Etkinlikte görüştüğüm Lüksemburglu şirketlere göre; gelir seviyesi oldukça yüksek ve işsizlik oranı yok denecek kadar az olan bu küçük Avrupa ülkesi, orta vadede bireysel bankacılık ve bulunduğu kıtanın sigorta merkezi olmakla yetinmek niyetinde değil.

Ülkedeki data center operasyonları için adeta bir çatı olan ve hükümet tarafından finanse edilen LuxConnect şirketi, bu kanalı sürekli dinamik tutmak için mevcut ve yeni yatırımcılara çeşitli fırsatlar da sunmakta.

Uluslararası finansal derecelendirme kriterleri arasında önemli bir yeri olan ekonomik ve siyasi istikrardan, veri iletişimde hız parametresini doğrudan etkileyen coğrafi konuma kadar pek çok avantajı potansiyel müşterilerine anlatan Lüksemburglu şirketler, global pazarda son kullanıcılar için oldukça anlamlı duran “yeşil enerji” hassasiyetlerini de vurgulamayı ihmal etmiyorlar.

Yerin 20 metre altında yapılandırılarak, iklimlendirme maliyetleri düşürülen Lüksemburg veri merkezleri, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan da bolca faydalanıyor. Tier 4 teknolojisi ve yılın 7 ayı aktif olarak kullanılabilen soğuk hava kanalları ile donatılmış bu merkezler, herhangi bir enerji kesintisi durumunda tüm sistemleri, aralıksız 5 gün boyunca ayakta tutabilecek şekilde planlanmış.

Mevcut durumda Avrupa üzerindeki internet akışının sırasıyla Hollanda, İngiltere ve Almanya üzerinden geçtiği düşünüldüğünde, Lüksemburg’un yeni dönemdeki her hamlesinin bu ülkeler tarafından dikkatle izleneceğini ve ivedilikle karşılık bulacağını düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.