Android kazanıyor ama ya üreticiler?

Android akıllı telefon pazarında hatırı sayılır bir paya sahip ve payını artırmayı sürdürüyor. Daha önce küresel pazarda Android’in pazar payının yüzde 48 civarında olduğunu gösteren Canalys raporunu paylaşmıştık. ComScore’un son yayınladığı rapora göre ABD pazarında Android’in yüzde 50 barajını geçtiği görülüyor.

Son üç ayda pazar payını yüzde 3,2 oranında artıran Google, aynı dönemde payı yüzde 1,5 artan Apple ile arasındaki farkı da yüzde 20 civarına çıkarmayı başardı. Bu ikilinin ardından gelen RIM yüzde 3,2, Microsoft ise yüzde 1,3 kayıp yaşarken, Symbian payında değişim olmadı.

Yani Android kazanmaya devam ediyor ama Android’i tercih eden üreticilere baktığımızda manzara çok daha farklı.

Akıllı telefon üreticilerinden en iddialısı olan Samsung’un pazar payı son 3 ayda sabit kalmış ama özellikle LG ve Google’ın satın aldığı Motorola’da düşüş görülüyor. En büyük beş üreticiden en küçük paya sahip olan HTC ise yüzde 0,4’lük pay kazanmayı başarmış. HTC’nin dışında en büyük 5 üreticiden sadece Apple kayda değer bir gelişme kaydetmiş durumda. Apple son üç ayda pazar payını yüzde 2,3’lük artışla yüzde 11,2’den, yüzde 13,5’e çıkartmayı başarmış. Böylece Motorola’yı geride bırakarak üçüncü sıraya yükselmiş durumda.

Bu manzara Android’in pazar payı kazanmaya devam ettiğini gösteriyor ama kaybeden en büyük rakibi diyebileceğimiz Apple değil. Google’ın kazandığı payın zor günlerden kurtulmaya çalışan RIM’in kaybettiği ile bire bir aynı olması bir tesadüf olabilir ama Apple’ın da payını arttırdığını hesaba kattığımızda bu durum Google için sevindirici olsa da uzun vadede çok önemli bir kazanç değil gibi görünüyor.

Üreticilere baktığımızda ise Android’i tercih edenler son üç aydan Google kadar bile karlı çıkmış değiller. HTC’nin minik yükselişi dışında diğer üreticiler ya gerilemiş, ya da en fazla sabit kalmayı başarabilmişler. Apple ise üreticiler tarafında en karlı firma.

Tüm bu rakamlara baktığımızda Google, yüzde 50’lik barajı aşmış olsa da son 3 aylık rakamlara göre hem işletim sistemi, hem de üreticiler tarafının asıl kazananının Apple olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.