Geçtiğimiz hafta sizlere tanıttığımız Wallit'in kurucusu Veysel Berk ile projenin doğuşunu, Wallit'in ne olduğu ve ne olmak istediği üzerine konuştuk.
Yaklaşık 3 haftada sahip olduğu kullanıcı kitlesi ve beğeni grafiğiyle Silikon Vadisi'nde de dikkatleri üzerine çeken Wallit'i daha da yakından tanıyacağınız bu röportajla sizleri baş başa bırakıyoruz.
Erman Taylan: Biraz kendinizden, geçmiş tecrübelerinizden bahsedebilir misiniz?
Veysel Berk: 97 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde genetik okumaya başladım. Okuldan sonra 2000’ de MIT, 2001’de UC Berkeley’de Molekuler Biyoloji konusuyla akademik kariyerime adım attım. Ardından yaklaşık 5 yıl boyunca Nobelli ünlü fizikçi ve şu an Amerikan Enerji Bakanı olan Steven Chu ile çalıştım. Kronik hastalıkların tedavisinde kullanılacak, metrenin milyarda biri çözünürlükte canlı mikropları izleyebilen dünyanın en gelişmiş mikroskobunu geliştirdik.
E. Taylan: Ağırlıklı olarak akademik projelerde çalışmışken Wallit gibi ABD’de oldukça dikkat çeken bir startup’ı ortaya çıkarmanız dikkat çekici. Bu geçiş nasıl oldu?
V. Berk: Hiçbir zaman mobil teknolojilere uzak olmadım. Birçok mobil işletim sistemini ABD’de ilk kullananlardan biriyim diyebilirim. Bu işletim sistemlerinin kullanıcı deneyimlerini, yıllar geçtikçe farklılaşmalarını oldukça yakından takip ettim. Ayrıca işim gereği programlama da biliyorum. Hatta image processing/görüntü işleme konusundaki tecrübemi Wallit’de de kullandık. Dolayısıyla çok da keskin bir geçiş olmadı diyebilirim. Wallit’in doğuşu da 2011’in ortalarında süper çözünürlük laboratuarında çalışırken aklıma gelen bir fikre dayanıyor.
E. Taylan: Biraz Wallit ve ekipten bahseder misiniz?
V. Berk: Dünyada sosyal ağlara baktığınızda hep insanlar ön plandadır. Aslında merkezde her zaman lokasyon vardır. İnsanlar, gündemler değişebilir ama lokasyonlar hep sabit kalır. Hatta lokasyonlar, bulundukları yerin karakterini yansıtırlar. Wallit bu anlamda farklı bir paradigmanın peşinden gidiyor. Merkezinde insan değil, lokasyonlar var.
Fikir aklıma geldikten sonra ilk olarak ekibi oluşturmayı düşündüm. Hiçbir zaman fikrimi kendime saklamadım, herkesle paylaşmaya çalıştım. Wallit’te çok değerli isimler var. Örneğin Bahadır Bölükbaşı 6 yıl Yahoo’da çalışmış, önemli projelerde ürün yöneticiliği yapmış birisi. Wallit için Yahoo’daki görevinden ayrılıp aramıza katıldı. Babür Özden, SuperOnline ve iXir ile Turkiye’nin yakından tanıdığı bir isim. Aramıza bizimle bu heyecanı paylaşmak için katıldı. Turkiye’nin en iyi mühendisleri hiç düşünmeden işlerini, ailelerini bırakıp Amerika'ya bu heyecana ortak olmak için geldiler. Müthiş bir ekip kurduk bu iş için. Ayrıca tasarım konusunda da kendimize güveniyoruz. Apple’ın verdiği dizayn ödülünü almak için de iddialıyız.
E. Taylan: Android ve iPad versiyonlarında son durum nedir? Başka bir platform düşünüyor musunuz?
V. Berk: Öncelikli hedefimiz iOS platformu. Ama tabii Android versiyonumuz da çıkacak, iPad’le birlikte Android için de çalışmalarımız sürüyor. Bunun haricinde şu an başka bir platform düşünmüyoruz. Ama tabii pazar payına göre Windows Phone neden olmasın?
Ayrıca ilk kez buradan paylaşayim, Facebook uygulamamız yolda. Bu uygulama sayesinde duvarlara yazı yazılamasa da dünyadaki tüm duvarlar takip edilebilecek.
E. Taylan: 1 milyon doların üzerinde bir tohum yatırım oldu, ilerisi için planlarınız neler? Yatırımcıların ilgisi ne durumda?
V. Berk: Tohum yatırımı ile ürün ve yazılım geliştirme süreçlerimizi atlattık. Şu an yatırımcıların ilgisi oldukça üst düzeyde. Yakın bir zamanda 2. tur yatırımı da düşünüyoruz. Takımımızı hızla büyütmek de planlarımız arasında. Silikon Vadisi'ndeki meşhur yatırımcılar bizi yeni bir YouTube olayı gibi görüyorlar. YouTube'un yönetim kurulunda olan aynı zamanda PayPal de CFO olarak görev yapmış, şu an Sequoia Capital’in ortaklarından Roelof Botha bu projenin 5 yıldır hayalini kurduğu proje olduğunu söyledi. Ofisinde görüştüğümüzde bana, bizim bu projeyi hayata geçirmemizden duyduğu memnuniyetini ifade etti.
E. Taylan: Wallit, içerisinde hali hazırda hayatımızın bir parçası olan birçok sosyal network’ten izler taşıyan, ama bütüne baktığımızda apayrı duran, çok iyi tasarlanmış bir ürün. Mağazalar açılması, filtreleme, önceliklendirme algoritması gibi birçok küçük ama önemli detay var. İleride gelir modeli veya kullanıcı bağımlılığı için aklınızda olan fikirler neler?
V. Berk: Gelir modeli konusu üzerine çok kafa yorduk, çok güzel gelir modelleri geliştirdik, geliştirmeye de devam ediyoruz. Fakat, öncelikli hedefimiz lokasyon bazlı bir web yaratmak. Mobil internet kullanan herkese ulaşmayı hedefliyoruz. Amacımız lokasyon bazlı servislerde bir numara olmak. Bu noktaya geldikten sonra gelir modeli daha da olgunlaşacaktır. Şimdilik hedefimiz kullanıcı tabanını hızlı bir şekilde büyütmeye devam etmek.
Örneğin super wall’ların ileride markalar için oldukça değerli olacağını düşünüyoruz. Dünyada markaların tüm şubelerini tek bir yerde toplayan başka bir servis yok. Biz bunu ciddi bir teknolojiyle sunuyor olacağız. Super wall’un haricinde bağımsız lokasyonlarda arttırılmış gerçeklik teknolojisi ise kullanıcılarımıza yansıttığımız alana da reklam alabiliriz. Söylediğim gibi gelir modeli için birçok seçenek söz konusu.
Ayrıca marka ve yazılım geliştiriciler için API da yakın gelecekteki planlarımız arasında.
E. Taylan: Röportaj için çok teşekkürler, Wallit’i takip etmeye devam edeceğiz.
V. Berk: Ben teşekkür ederim. Webrazzi ekibi Türkiye’de muhteşem bir iş yapıyor. Daha önce birçok kez denenip yapılamayan çok zor bir şeyi başardınız, Türkiye’ye Mashable kalitesinde bir yayın kazandırdınız. Biz Silikon Vadisi’nden sizin yayınlarınızı yakinen ve büyük bir beğeni ile takip ediyoruz, Arda’yı ve ekibini bu başarıdan dolayı kutlarım.
Son olarak başarılı mobil uygulama yazan arkadaşları Wallit’e başvurmaya davet ediyorum, çok hızlı büyüyoruz, her hafta ekibimize yeni mühendisler katılıyor. Hem Türkiye hem de Amerika'daki ofislerimizde açık pozisyonlarımız var.