Google üç yılda Android’den sadece 550M dolar kazanmış

Google üç yılda Android’den sadece 550M dolar kazanmış

Teknoloji dünyasında patent savaşları dönem dönem yavaşlasa da hiç bitmiyor. Örneğin şu sıralarda basına çok fazla yansımayan Oracle ve Google arasında bir patent davası devam ediyor. Oracle’ın sahibi olduğu Java ile ilgili patentleri Android işletim sisteminde ihlal ettiği gerekçesi ile Google’a açtığı dava 16 Nisan’da görülmeye başlanacak. Ama Google’ın sunduğu anlaşma teklifindeki bazı rakamlar çok farklı bir konuya ışık tutuyor.

Bu rakamlara göre Google, 2008 ile 2011 sonuna kadar olan sürede Android cihazlardan sadece 543 milyon dolar kar etmiş durumda. Google’ın sunduğu bu rakamların ne kadar doğru olduğunu bilemiyoruz ama şimdiye kadar bu konuda açıklanan ilk rakamlar olması açısından önemli.

Diğer önemli olan nokta ise bu rakamlara göre Google, Android’den kazandığından çok daha fazlasını iPhone’dan kazanıyor.

Konuyu gündeme taşıyan Guardian’dan Charles Arthur’un bu rakamlara göre yaptığı hesaplamaya göre Google, bir Android kullanıcısından bir yılda yaklaşık 10 dolar kazanıyor. Bu da 2008-2011 arasında Google’ın piyasadaki tüm Android’lerden yaklaşık 543 milyon dolar kazandığını ortaya koyuyor.

Bu sırada Google’ın asıl gelirini hala masaüstü bilgisayarlardaki reklam gösterimleri oluşturuyor. Firmanın 2011 yılında elde ettiği 38 milyar dolarlık gelir üzerinden hesaplama yapan Arthur, piyasadaki Windows PC başına Google’ın bir yılda 30 doların üzerinde para kazandığı sonucuna varıyor.

Bu sırada Google’ın daha önce de yaptığı bir açıklamaya göre mobil reklam gelirlerinin üçte ikisinin iOS cihazlardan kaynaklandığını açıklamıştı. Fakat bu rakamlara göre firmanın iOS gelirlerinin bu oranların çok daha üzerinde olması muhtemel.

Google’ın mobil cihazlardan yıllık reklam gelirinin toplam 2,5 milyar dolar olduğunu hesaba kattığımızda, Oracle davasında daha uygun bir anlaşma rakamına ulaşabilmek için Android gelirlerini düşük göstermiş olduğunu varsaysak bile daha gerçekçi oranın üçte ikinin daha üzerinde olduğunu tahmin etmek zor değil…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.