Facebook 'arama' eski Google çalışanına emanet

Facebook 'arama' eski Google çalışanına emanet

Google arama sonuçları daha sosyal hale getirmek için uğraşırken Facebook da bu konuda önemli bir adım atma peşinde. BusinessWeek’te yayınlanan bir yazıya göre Facebook arama konusunu geliştirmek için ciddi bir ekip kurmuş durumda. Şu anda Facebook’ta 20’nin üzerinde mühendis sadece bu konu üzerinde çalışıyorlar ve bu ekibi de eski bir Google çalışanı yönetiyor.

Şu anda Facebook’un arama konusunda durumu pek de parlak değil. Yaptığınız basit bir arama bile karşınıza insanlar, sayfalar ve uygulamaların birbirine geçmiş, karışık bir listesini getiriyor. Kurulan yeni ekip bu durumunu düzeltmek için yoğun bir çalışma halinde.

Diğer yandan Facebook aramalarının geliştirilmesi sadece kullanıcı memnuniyeti yaratmakla kalmayacak, daha doğru ilgili reklamlar gösterilmesine yardımcı olarak firmanın karlılığını da arttıracak.

“Eski Google” kulağa önemli bir sıfat gibi gelse de, Google’ın 30 binden fazla çalışanı olduğunu düşününce aslında Facebook arama ekibinin başındaki kişi hakkında çok da nitelikli bir bilgi vermiyor. Fakat bu “eski Google” çalışanın herhangi biri olmadığına dikkat çekmekte fayda var.

Facebook’un arama ekibinin başındaki kişi Lars Rasmussen. Kardeşi Jens ile birlikte 2004 yılında Google’ın satın aldığı Where 2 Technologies’in kurucusu olan Lars’ın bugünkü Google Maps’in ortaya çıkmasında katkısı çok büyük. Daha sonra Wave gibi Google’ın başka ürünlerinin ekiplerinde de yöneticilik yapmıştı. Lars 2010 sonunda Facebook’a geçmişti.

Peki Lars’ın başında olduğu ekip tam olarak neyi değiştirmeyi hedefliyor? İlk olarak arama algoritması değiştirilecek. Bu sayede kullanıcılar aradıkları kişi, sayfa veya uygulamaları çok daha kolay ve hızlı bir şekilde bulabilecekler. Bu da aradığını bulamayıp siteyi terk eden kullanıcı sayısını azaltacak.

Her ne kadar bu konuda henüz çok net bilgiler olmasa da, tahminler Facebook’un yeni yapı il kullanıcıların paylaşımlarını arama imkanını da verecek olması. Bu özelliğin halen sitede sağlıklı bir şekilde yer almıyor olması şu an için Facebook’taki en önemli sorunlardan biri. Bu hamle bir yandan kullanıcıları memnun ederken, diğer yandan site üzerinde daha fazla sayfa gösterimi ve tabi ki daha fazla reklam anlamına geliyor…

Diğer detayların ilerleyen zamanlarda netleşmesi bekleniyor ama genel olarak bakıldığında bu kullanıcı tecrübesini geliştirmek ve yeni, daha gelişmiş reklam seçenekleri ortaya çıkartmak için Facebook adıma önemli (ve hatta geç bile kalınmış) bir adım.

Facebook’un yeni arama motorunun ne zaman hazır olacağı henüz belirsiz ama ekibin henüz işin ilk evrelerinde olduğu söyleniyor.

Görsel Kaynak: BusinessWeek

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.